Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Huszár ruha

Hargita Megye támogatásával a Kalibáskő Erdei Iskola új ruhával gazdagodott, egy 11. huszárezredbeli legénységi ruhával.

 Az erdei iskolában alkalmazott élménypedagógiai módszer, ami nagyszerűen bevált az iskolai tananyag kiegészítéseként, látványosságával és kézzelfoghatóságával olyan élményt nyújt a tanulásban és rögzítésben, ami egyrészt felejthetetlen, másrészt meghatározó az irodalom és történelem megszerettetésében, jobban felkelti a fiatalok figyelmét és érdeklődését, további tanulásra, kutatásra serkenti őket és mélyíti a hovatartozás gyökereit.

Az 1848-49-es szabadságharc körülményeit és eseményeit ismertető „játék” a huszár ruhával élethűbbé és felejthetetlenebbé válik, olyan történelmi-kulturális időutazásban részesíti a gyerekeket, aminek eredményeként a közösség összeszedettebb, együttműködőbb, gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

(2018-08-20)

Zöldséges kert

Egyesületünk kertjei Csíkpálfalván, a Sás kertekben vannak, egymás szomszédságában.
A Félhektárnyi kertből 15 áron a veteményes. és csemetekert osztozik, a többi a gyümölcsös.

Ugyanúgy, mint a másik kettőt, a zöldségeskertet is többszörös céllal működtetjük.
Megtermeljük egyesületünk konyhája szükségletére a friss zöldségeket: murkot, petrezselymet, salátát, céklát, paszulyt, hagymát, kukoricát, zöldborsót, káposztát, karalábét, paradicsomot.
A növények fejlődésének megfigyelésére ideális helyszín, hiszen itt a zöldségesben a növények életfolyamatai szemünk előtt zajlanak.
Akik kedvüket lelik a megművelt zöldségeskertben azok tudják, hogy itt mindig van tennivaló nincs helye az unalomnak a kert mindig tele van lehetőséggel és várja, hogy az ember együtt dolgozzon a Termőfölddel.

Sok gyerek meglepődik, hogy a növények az idő alatt  is fejlődtek, amíg ők nem voltak jelen a kertben.

Mi a titok, ki húzza, ki duzzasztja, mitől nőnek, fejlődnek, az egyik növény felfele, a másiknak a gyökere nő, mitől színesednek, millió kérdés.

Sok a munka egész évben, de mivel szeretünk a kertben dolgozni, nekünk inkább szórakozás és kikapcsolódás itt lenni az egészséges növények között.
.
Nagy izgalmat kelt a mikroszkópos vizsgálat. Tavasszal rájövünk, hogy a föld élettel van tele, nyüzsög benne az élet.
Általában a Termőföld egy nagyon vékony réteg a Föld többi geológiai rétegeihez képest.
A Föld legfelső és egyik legértékesebb rétege, hisz élelmet képes biztosítani az embernek, ha megfelelően tudunk bánni egyensúlyával.
.
„Modern embernek” fura és elsőre badarságnak tűnik elődeink állítása, miszerint „a gyomos föld a jó föld”, ugyanis ahol még a gyom sem él meg, ott a kultúrnövénynek vajmi kevés az esélye.

Napjainkban kezdjük  felismerni, hogy talán nem lesznek igazán jó minőségűek a zöldségeink, ha termőföldünket túlzottan vegyszerekkel kezeljük.
A régi gazdák legalább két évente istálló trágyát szórtak ki és „alája„ szántották.
Ők nem ismerték a vegyszereket, viszont sok időt töltöttek a föld megművelésével.

Ünnepeik is voltak, melyek a földhöz és a terméséhez kapcsolódtak. Elődeink termése nem a piaci igényeknek kellett eleget tegyen, hanem a családnak. Ezért boldogan tudták ünnepelni a termést, elégtételt nyújtott, biztosítva volt a család élete.

A Termőföld biztosította mindezt. Boldoggá tette az embereket. A múltban a termőföld ÉRTÉKES VOLT.

Napjainkban a termőföldnek akkor van értéke, ha az beltelek , vagy beltelekesíthető.

 A mezők Termőföldjének, amit elődeink száz évek alatt éltettek és alakítottak ki, nincs értéke, buldózerrel eltaszítjuk, legjobb esetben sziklakertben felhasználjuk, eladjuk, vagy hulladéktelepen záró rétegnek „hasznosítjuk”.

Zöldségeskertünk fenntartásával, művelésével, a Termőföld szeretetét és értékének felismerését megbecsülését van szándékunkban visszaadni a gyerekeinknek.

Támogatóink