Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Huszár ruha

Hargita Megye támogatásával a Kalibáskő Erdei Iskola új ruhával gazdagodott, egy 11. huszárezredbeli legénységi ruhával.

 Az erdei iskolában alkalmazott élménypedagógiai módszer, ami nagyszerűen bevált az iskolai tananyag kiegészítéseként, látványosságával és kézzelfoghatóságával olyan élményt nyújt a tanulásban és rögzítésben, ami egyrészt felejthetetlen, másrészt meghatározó az irodalom és történelem megszerettetésében, jobban felkelti a fiatalok figyelmét és érdeklődését, további tanulásra, kutatásra serkenti őket és mélyíti a hovatartozás gyökereit.

Az 1848-49-es szabadságharc körülményeit és eseményeit ismertető „játék” a huszár ruhával élethűbbé és felejthetetlenebbé válik, olyan történelmi-kulturális időutazásban részesíti a gyerekeket, aminek eredményeként a közösség összeszedettebb, együttműködőbb, gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

(2018-08-20)
..:: Programjaink

Nimród fiai
Célja

a tanórák élményszerű kiegészítése, a történelemmel való első találkozás, a múlt megismerése és annak feldolgozása belső átélés és cselekvés útján.
• felkelteni a gyerekek kíváncsiságát és további érdeklődésre, kutatásra buzdítani őket, megszerettetni a tantárgyat, példaképeket kínálni, ezzel megalapozva identitástudatukat, hovatartozásuk érzését.
• a magyar szellemiség és kultúra fogalmát érthetően leegyszerűsíteni.


Őseink életét átfogó programajánlat 5 napra:
I. nap
Rovásírás, totemizmus
• Csapatépítő terepjáték – tájékozódás – vándorlás – íjazás
II. nap
Nomád életmód, téli szállás, nyári szállás, a jurta bemutatása (tájolása, szerkezete, belakása).
• Kirándulás – alapanyag beszerzése a makett jurta készítéshez
• Kézműves foglalkozás: jurtamakett készítés alaprajzzal.
III. nap
Ősmagyarok táplálkozási szokásai (alapanyagok, fűszerek, ételféleségek, italok), földművelés, állattenyésztés, vadászat. – kőre leppencs elkészítése – kőleves főzés
Honfoglaló csapatépító játék – óriáspuzzle és próbatételek
IV. nap
Viselet bemutatása, fegyverek, harci technikák
• Kézműves foglalkozás: pártakészítés, kardfaragás
V. nap
Születés – halál, családfa, szokások, hiedelem
• Ritmus – zene

A programok részleteiben is igényelhetőek. Kérésre külön-külön is megtartjuk Kalibáskőn vagy az osztályban (viselet bemutatása, rovásírás, totemizmus, születés - halál, szokások, táltos).

FELSZEDJÜK A SÁTORFÁT ÉS ISKOLANAPOKRA, RENDEZVÉNYEKRE HÁZHOZ MEGYÜNK!
Hívjatok bátran
!

Támogatóink