Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Programjaink

Nimród fiai
Célja

a tanórák élményszerű kiegészítése, a történelemmel való első találkozás, a múlt megismerése és annak feldolgozása belső átélés és cselekvés útján.
• felkelteni a gyerekek kíváncsiságát és további érdeklődésre, kutatásra buzdítani őket, megszerettetni a tantárgyat, példaképeket kínálni, ezzel megalapozva identitástudatukat, hovatartozásuk érzését.
• a magyar szellemiség és kultúra fogalmát érthetően leegyszerűsíteni.


Őseink életét átfogó programajánlat 5 napra:
I. nap
Rovásírás, totemizmus
• Csapatépítő terepjáték – tájékozódás – vándorlás – íjazás
II. nap
Nomád életmód, téli szállás, nyári szállás, a jurta bemutatása (tájolása, szerkezete, belakása).
• Kirándulás – alapanyag beszerzése a makett jurta készítéshez
• Kézműves foglalkozás: jurtamakett készítés alaprajzzal.
III. nap
Ősmagyarok táplálkozási szokásai (alapanyagok, fűszerek, ételféleségek, italok), földművelés, állattenyésztés, vadászat. – kőre leppencs elkészítése – kőleves főzés
Honfoglaló csapatépító játék – óriáspuzzle és próbatételek
IV. nap
Viselet bemutatása, fegyverek, harci technikák
• Kézműves foglalkozás: pártakészítés, kardfaragás
V. nap
Születés – halál, családfa, szokások, hiedelem
• Ritmus – zene

A programok részleteiben is igényelhetőek. Kérésre külön-külön is megtartjuk Kalibáskőn vagy az osztályban (viselet bemutatása, rovásírás, totemizmus, születés - halál, szokások, táltos).

FELSZEDJÜK A SÁTORFÁT ÉS ISKOLANAPOKRA, RENDEZVÉNYEKRE HÁZHOZ MEGYÜNK!
Hívjatok bátran
!

Támogatóink