Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Programjaink

Csemeteoltás és ültetés

Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.
Weöres Sándor

 

 

 

 

Márciusban és áprilisban, rögtön hóolvadás után van a legnagyobb sürgés-forgás időszaka kertjeinkben, hiszen ilyenkor alkalmas a csemeték ültetése/átültetése, csemeteoltás, tőosztás, dugványozás, bujtás és más tavaszi munkálat.
Településeinken a régi időkben az alma-, körtefák, gyümölcstermő bokrok, a bogyós gyümölcsű fajok biztosították a változatos, vitamindús étrendet, napjainkban már ezeket a nagy üzletláncok vegyi anyagokkal felfújt termékei helyettesítik.  Tavaszi programunk lehetőséget nyújt megtanulni olyan munkafolyamatokat, amelyeket nagyapáink végeztek a gyümölcsöskertekben.

Célja
● felkelteni az érdeklődést egyrészt az őshonos, nemes erdélyi gyümölcsfa fajták és a gyümölcstermesztés, másrészt az ésszerű erdőgazdálkodás iránt
● felhívni a figyelmet a régi, ellenálló tájfajtákra, melyek értékes alapot adhatnak a vegyszerezés nélküli gyümölcstermeléshez, kihangsúlyozni az egészséges és környezettudatos életmód alapjait.
● megismertetni az őshonos bogyós gyümölcstermő fajokat és azok termesztésének technológiáját

● megtapasztalni és átélni a jól elvégzett munka örömét


Megismertet pár növénynemesítési módszert (ivaros és ivartalan szaporitás-oltás, szemzés, tőosztás, dugványozás, bujtás stb.), amit otthon a kiskertben (balkonon, iskolaudvaron) alkalmazhatnak a gyerekek, ezzel hozzájárulva a szabadidő érdekes, kísérletezéssel és munkával való eltöltéséhez.
Minden gyerek kipróbálja az oltás, szemezés főbb mozzanatait.
A tanulás és munka, csoportokban történik, ami alkalmat kínál más érdekes kísérletezgetésre is. Ezek, a fentiekhez hasonlóan, korosztályra szabottak.

Két helyszín közül választhattok:
● egyesületünk kertjében Csíkpálfalván de. 10 órától du. 1 óráig tart a program. Ára 8,0 ron/fő.
Kérésre Csíkszeredából szállítást is vállalunk.
Kalibáskőn, az erdei iskolában de. 10 órától du. 4 óráig tart a program: rövid elmélet után hosszú gyakorlat, amit séta követ a csemetekertbe és az erdészet ültetvényére. Ebédet és uzsonnát kapnak a gyerekek, ára 28,0 ron/fő.

Támogatóink