Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Programjaink

Csemeteoltás és ültetés

Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.
Weöres Sándor

 

 

 

 

Márciusban és áprilisban, rögtön hóolvadás után van a legnagyobb sürgés-forgás időszaka kertjeinkben, hiszen ilyenkor alkalmas a csemeték ültetése/átültetése, csemeteoltás, tőosztás, dugványozás, bujtás és más tavaszi munkálat.
Településeinken a régi időkben az alma-, körtefák, gyümölcstermő bokrok, a bogyós gyümölcsű fajok biztosították a változatos, vitamindús étrendet, napjainkban már ezeket a nagy üzletláncok vegyi anyagokkal felfújt termékei helyettesítik.  Tavaszi programunk lehetőséget nyújt megtanulni olyan munkafolyamatokat, amelyeket nagyapáink végeztek a gyümölcsöskertekben.

Célja
● felkelteni az érdeklődést egyrészt az őshonos, nemes erdélyi gyümölcsfa fajták és a gyümölcstermesztés, másrészt az ésszerű erdőgazdálkodás iránt
● felhívni a figyelmet a régi, ellenálló tájfajtákra, melyek értékes alapot adhatnak a vegyszerezés nélküli gyümölcstermeléshez, kihangsúlyozni az egészséges és környezettudatos életmód alapjait.
● megismertetni az őshonos bogyós gyümölcstermő fajokat és azok termesztésének technológiáját

● megtapasztalni és átélni a jól elvégzett munka örömét


Megismertet pár növénynemesítési módszert (ivaros és ivartalan szaporitás-oltás, szemzés, tőosztás, dugványozás, bujtás stb.), amit otthon a kiskertben (balkonon, iskolaudvaron) alkalmazhatnak a gyerekek, ezzel hozzájárulva a szabadidő érdekes, kísérletezéssel és munkával való eltöltéséhez.
Minden gyerek kipróbálja az oltás, szemezés főbb mozzanatait.
A tanulás és munka, csoportokban történik, ami alkalmat kínál más érdekes kísérletezgetésre is. Ezek, a fentiekhez hasonlóan, korosztályra szabottak.

Két helyszín közül választhattok:
● egyesületünk kertjében Csíkpálfalván de. 10 órától du. 1 óráig tart a program. Ára 8,0 ron/fő.
Kérésre Csíkszeredából szállítást is vállalunk.
Kalibáskőn, az erdei iskolában de. 10 órától du. 4 óráig tart a program: rövid elmélet után hosszú gyakorlat, amit séta követ a csemetekertbe és az erdészet ültetvényére. Ebédet és uzsonnát kapnak a gyerekek, ára 28,0 ron/fő.

Támogatóink