Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Programjaink

Balaton túra kerékpárral / minden korosztálynak / 2016. aug. 28. - szept. 2.

Ára: 950 ron + belépők + költőpénz

Célja: kikapcsolódás, nyaralás baráti körben, jó hanguatban, önbizalom növelése, csapatszellem megélése és általános műveltség, látókör bővítése.

 

 

 


Útiterv:
Aug. 28. – vasárnap hajnalban indulunk 2 kisbusszal Siófokra (17 fő, amiből 3 felnőtt, 14 gyerek).
Aug. 29. – hétfő: Siófok – Balatonalmádi, Yacht kemping
- Délelőtt pihenünk és strandolunk az Aranyparton
- Körbebiciklizzük a Töreki tavak tanösvényt. Ez egy 9 km-es tanösvény, amin keresztül tájékoztató táblák és egy 2006-ban épült madármegfigyelő segítségével fedezhetjük fel a Töreki-tavak páratlan gazdagságú növény és állatvilágát.
- Estére Balatonalmádira érünk
Aug. 30. – kedd: Balatonalmádi – Révfülöp, Napfény kemping
- Balatonfüreden meglátogatjuk a Jókai Mór emlékházat és szétnézünk a Tamás-hegyi Jókai kilátóról.
- Tihanyban megnézzük a barátlakásokat. Ezek kőbarlangok, melyeket orosz szerzetesek vájták maguknak a XI. században.
- Estéra Révfülöpre érünk.
Aug. 31. – szerda: Révfülöp – Keszthely, Zala kemping és üdülőfalu
- Pihenőt tartunk az Ábrahámhegyi kilátónál, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra és a déli partra
- Keszthelyen meglátogatjuk a Történelmi panoptikumot
Ez Magyarország legnagyobb Panoptikuma, ahol közel negyven magyar király, fejedelem, hadvezér, költő és író megtévesztésig hű viaszszobra látható, melyek korhű öltözékben és környezetben varázsolják a múltat elénk. Atillától Horthy Miklósig, 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá. Külön pódiumra kerültek az erdélyi fejedelmek az 1848-as és a Rákóczi szabadságharc nagyjai, de látható Koppánytól kezdve Szisziig arra érdemes eleink. A helyszín egy összetett pincerendszer, mely a keszthelyi Sétálóutca alá nyúlik.
Esti séta a városban
Szept. 1. – csütörtök: Keszthely
- Keszthely: Festetics kastélyban  múzeumpedagógiai foglalkozáson veszünk részt a Hintómúzeumban
- Cadillac múzeum
- Csigaparlament
- Marcipán múzeum és cukrászda
- Strandolás
Szept. 2. – péntek: Keszthely – Siófok
Szept. 3. – szombat: hajnalban indulunk haza

Az egyesület kisbusza szállítja a csomagokat és a fáradt csapattagokat.

Hoznivalók: szülői beleegyezés a határetkeléshez, balesetbiztosítás, személyazonossági igazolvány vagy útlevél, működő állapotban lévő, sebességváltóval fölszerelt kerékpár, biciklis sisak, biciklis kesztyű, biciklis kulacs, pót belső gumi, láthatósági mellény, hálózsák, izolír, csésze, tányér, esszájg, esőkabát, kis hátizsák a napi csomagnak, elemlámpa, sátor (nem mindenkinek), fürdődressz, strandpapucs, váltóruha.
Lehet hozni: telefont, költőpénzt, édességet, nyalánkságot, amit a táborozás elején összegyűjtünk és közösen fogyasztunk el, bicskát.
Jelentkezési határidő: a helyek beteltéig

Tájékoztatjuk kedves visszajáró vendégeinket, hogy a negyedik táborozásra járó féláras kedvezmény kizárólag a Kalibáskőn lezajló táborokra érvényes, vándortáborokra nem.

Támogatóink