Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Programjaink

Kétkeréken egész évben 2012. - 2013. tanév

Ára: 80,0 ron / 2 nap

KÉTKERÉKEN EGÉSZ ÉVBEN – személyiségfejlesztő foglalkozás a szabadban havonta egyszer két napon keresztül

Ezen a nyáron elindultunk Kőrösi Csoma Sándor nyomán és megtettük az utat Csomakőrösről Nagyenyedig (370 km), a szülőfalutól a Bethlen Gábor Kollégiumig. Jövő nyáron Göttingenbe készülünk, hogy megnézzük a helyet, ahol Kőrösi továbbtanult. Az utat repülőn és kerékpárral fogjuk megtenni.
A csapat összerázása és fizikai kondíciójának javítása érdekében a tanév minden hónapjára terveztünk egy kétnapos csapatépítő, önismereti edzőtábort. Mindenekelőtt kerékpáros túrát, a téli hónapokra pedig gyalogtúrát, a következőképpen:

szeptember 29.-30.  Erdővidék - kerékpáros túra - indulás Szentegyházáról, a lövétei letérőtől de. 10 órakor, szállás Vargyason a Dániel kastélyban, érkezés vasárnap du.4 órakor a mikóújfalusi borvízhez.

október  20. – 21. Biciklitúra a mezőségen
Indulás: okt.20.-án, szombaton reggel 7.30-kor a Penny parkolójából.
vásárhelyi pajtásainkkal de.11-kor találkozunk Panitban a polgármesteri hivatal előtt.
Kerékpározás: napi 30-40 km dimbes-dombos tájakon.
Szállás: Mezőpanitban magánháznál. Fűtés, fürdő- és konyhahasználat biztosítva.
Érkezés Csíkszeredába: okt.21.-én, vasárnap este a Penny parkolójába.

november 17. – 18. Gyalogtúra az Egyes-kőre
Indulás: nov.17.-én, szombaton reggel 9.00 órakor a Penny parkolójából.
Gyalogtúra: Balánbánya – Egyes-kő – Nagyhagymás – Öcsém
Szállás: a menedékházban
Étkezés: mindenki saját csomagból, kivéve a szombat esti közös főzést.
Hoznivalók: hálózsák, tányér, csésze, esszájg, elemlámpa, esőkabát, télies öltözék (kesztyű, sapka), túrabakancs, váltó ruha.
Érkezés Csíkszeredába: nov.18.-án, du. 18.00 órakor a Penny parkolójába.

január – Kalibáskő - gyalogtúra
február – gyalogtúra vagy sízés/hódeszkázás
március – Marosvásárhelytől Kolozsvárig kerékpárral vagy gyalogtúra
április – Torockó - kerékpár túra vagy Székelykő gyalog
május – udvarhelyi medence - kerékpártúraKiruccanásainkra szeretettel várjuk azokat a pajtásokat is, akik jövő nyáron nem egyenesen a göttingeni úttal szeretnék kezdeni a vándortábori életet, hanem kipróbálják magukat az erdővidéki kerékpáros-kézműves vándortáborban, esetleg elején kezdik a Kőrösi útját és az első szakaszt kívánják megtenni Csomakőröstől Nagyenyedig.


Helyszín és időpont: minden hónapban változik. Előre tudatjuk itt a honlapon és a Kalibáskő facebook-on.
Hoznivalók: működő állapotban lévő, sebességváltóval fölszerelt kerékpár, biciklis sisak, biciklis kesztyű, biciklis kulacs, pót belső gumi, láthatósági mellény, hálózsák, izolír, csésze, tányér, esszájg, esőkabát, kis hátizsák a napi csomagnak, elemlámpa, sátor (a sátrazásra alkalmas hónapokban), váltóruha két napra az időjárásnak és évszaknak megfelelően, elemózsia.
Tilos hozni: költőpénzt és telfont. A gyerekeket a táborvezetők telefonján lehet keresni este 7 után.
Csomagok szállítása: az egyesület kisbuszával
Túravezető: Bertóti Zsolt hegyimnentő és a Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Étkezés: estebédet közösen főzünk bográcsban, azon kívül ki-ki a saját tarisznyájából.
Részvételi díj: Testvérek esetén az egyik gyerek mindig félárat fizet
Helyfoglalás telefonon: 0744-778519, a honlapon a regisztrációnál vagy emailben: kalibasko@gmail.com

Támogatóink