Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Programjaink

Román nyelvtábor román környezetben 2012 nov. 5. - 9.

Ára: 850,0 ron

Mélyvízbe vetés következik! Kevés bátorság és önbizalom kell hozzá, úgy a szülők, mint a gyerekek részéről. Minden esetben ott leszünk mi, hátvédnek, biztonsági őrnek , hogy sérülésektől és megaláztatásoktól megóvjuk védenceinket, de csak szükség esetén lépünk közbe, hiszen ez a pár nap arról szól, hogy ki-ki belássa, képes megélni (megvásárolni magának a betevő falatot), mi több emberhez méltóan tud élni: kapcsolatot teremteni másokkal (pl. a játszótéren), gyarapítani tudását (múzeumban és állatkertben), sőt szórakozni és kikapcsolódni is tud román környezetben.

Táborozásunk célja részben az, hogy bátorítsuk gyerekeinket és növeljük önbizalmukat, részben, pedig az, hogy felébresszük vágyukat a továbbfejlődésre. Első lépésként azt szeretnénk elérni, hogy belássák, nem elveszettek az idegen nyelvkörnyezetben, hogy meglévő tudásuk önbizalmat és elégtételt nyújtson, de felébressze a vágyat arra, hogy többet és helyesebben tudjanak, hogy tovább gyarapítsák szókincsüket, fejlesszék kifejezésmódjukat, helyesen ragozzanak és otthonosabbá válljon számukra a nyelv “többneműsége”, hogy újra és újra próbára tegyék magukat. Ez már a második lépés, ami olyan lendületet adhat a továbbiakban, mivel már nem keserű, kényszerű tananyagként tanulják a román nyelvet, hanem inkább azért, hogy többek és teljesebbek legyenek. Ha ezt elértük, akkor elértük célunkat is, amiért mélyvízbe vetettük őket.

Helyszín: Brassó
Szállás: a belvárosi református egyház vendégházában
Foglalkozás: a hétköznapi román nyelv használata különböző élethelyzetekben + naponta egy kiértékelő – fejlesztő foglalkozás.

Szükséges hoznivalók: orvosi igazolás, ellenörző, hálózsák, kispárna, egynapos kirándulásra alkalmas hátizsák, esõkabát, gumicsizma, csereruha, papucs, tolltartó színes ceruzákkal, görkorcsolya vagy roller.
Lehet hozni: kedvenc játékmaci, társasjáték, nyalánkság, (amit tábor elején összegyûjtünk és közösen fogyasztunk el).
Megkérjük, a gyerek ne hozzon magával: költõpénzt, ékszert, szórófejes desodort (spray), telefont és gyógyszert. A táborvezetõ telefonjain lehet keresni a gyerekeket este 7-9 óra között, ha valaki gyógyszeres kezelésre szorul, megkérjük, a gyógyszert a szülő a táborvezetőnek adja át.

Támogatóink