Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Programjaink

Román nyelvtábor román környezetben 2012 nov. 5. - 9.

Ára: 850,0 ron

Mélyvízbe vetés következik! Kevés bátorság és önbizalom kell hozzá, úgy a szülők, mint a gyerekek részéről. Minden esetben ott leszünk mi, hátvédnek, biztonsági őrnek , hogy sérülésektől és megaláztatásoktól megóvjuk védenceinket, de csak szükség esetén lépünk közbe, hiszen ez a pár nap arról szól, hogy ki-ki belássa, képes megélni (megvásárolni magának a betevő falatot), mi több emberhez méltóan tud élni: kapcsolatot teremteni másokkal (pl. a játszótéren), gyarapítani tudását (múzeumban és állatkertben), sőt szórakozni és kikapcsolódni is tud román környezetben.

Táborozásunk célja részben az, hogy bátorítsuk gyerekeinket és növeljük önbizalmukat, részben, pedig az, hogy felébresszük vágyukat a továbbfejlődésre. Első lépésként azt szeretnénk elérni, hogy belássák, nem elveszettek az idegen nyelvkörnyezetben, hogy meglévő tudásuk önbizalmat és elégtételt nyújtson, de felébressze a vágyat arra, hogy többet és helyesebben tudjanak, hogy tovább gyarapítsák szókincsüket, fejlesszék kifejezésmódjukat, helyesen ragozzanak és otthonosabbá válljon számukra a nyelv “többneműsége”, hogy újra és újra próbára tegyék magukat. Ez már a második lépés, ami olyan lendületet adhat a továbbiakban, mivel már nem keserű, kényszerű tananyagként tanulják a román nyelvet, hanem inkább azért, hogy többek és teljesebbek legyenek. Ha ezt elértük, akkor elértük célunkat is, amiért mélyvízbe vetettük őket.

Helyszín: Brassó
Szállás: a belvárosi református egyház vendégházában
Foglalkozás: a hétköznapi román nyelv használata különböző élethelyzetekben + naponta egy kiértékelő – fejlesztő foglalkozás.

Szükséges hoznivalók: orvosi igazolás, ellenörző, hálózsák, kispárna, egynapos kirándulásra alkalmas hátizsák, esõkabát, gumicsizma, csereruha, papucs, tolltartó színes ceruzákkal, görkorcsolya vagy roller.
Lehet hozni: kedvenc játékmaci, társasjáték, nyalánkság, (amit tábor elején összegyûjtünk és közösen fogyasztunk el).
Megkérjük, a gyerek ne hozzon magával: költõpénzt, ékszert, szórófejes desodort (spray), telefont és gyógyszert. A táborvezetõ telefonjain lehet keresni a gyerekeket este 7-9 óra között, ha valaki gyógyszeres kezelésre szorul, megkérjük, a gyógyszert a szülő a táborvezetőnek adja át.

Támogatóink