Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Programjaink

Udvarhelyszék rejtett kincsei - kerékpáros vándortábor / 2014.július 6. - 11.

Ára: 300,0 ron


Kerékpáros vándortáborunk célja: összekötni a kellemest a még kellemesebbel, mert a gyerekeknek  a legkellemesebb vakációs program a kerékpározás jó baráti társaságban, de még ennél is kellemesebb (az elmúlt évek tapasztalatai szerint) a kézműves foglalkozásokon való részvétel.
Ezen kézműves foglalkozások növelik gyerekeink értékrendjét azzal, hogy autentikus környezetben, hiteles mesteremberektől és kézművesektől tanulhatnak, akik megmutatják a bennük élő egyszerűséget és bölcsességet, fejlesztik a kézügyességet és szépérzéket.
A tábori életmód és együttlét erősíti az összetartozást, segíti a kölcsönös bizalom megtapasztalását, szilárdítja kitartásunkat.  

Útvonal:

Vasárnap, július 6.:
- De. 10 órakor találkozunk Fenyéden a polgármesteri hivatal előtt.
- Varságon megismerkedünk a zsindelykészítéssel. Ugyanitt megszállunk. A napi út kb. 35 km.
Hétfő, július 7.:
- Korondon kipróbáljuk a fazakasságot és megnézzük a taplókészítést.
- Fenyőkúton szállunk meg.
A napi út kb. 25 km.
Kedd, július 8.:
- Parajdon ellátogatunk a Sóhát védett területre.
- Sátortábort verünk a bözödi tonal.
- A napi út kb. 45 km oda-vissza.
Szerda, július 9.:
- Kőrispatakon meglátogatjuk a szalmakalap múzeumot és kipróbáljuk a szalmafonást.
- Énlakán tábort verünk és meglátogatjuk a bivalyfarmot.
A napi út kb.33 km.
Csütörtök, július 10.:
- Ismerkedünk Énlakával és környékével, elbiciklizünk a Firtos várhoz. Szálláshelyünk marad Énlaka.
- A napi út kb.20 km oda-vissza.
Péntek, július 11:
- Végigbiciklizünk a Gagy völgyén Székelykeresztúrig.
- Betfalván kipróbáljuk a kosárkötést.
- Tábort verünk a rugonfalvi tónál
A napi út kb. 27 km
Szombat, július 11.:
- Megtesszük az utolsó útszakaszt Rugonfalvától Malomfalváig.
- Malomfalván találkozunka szülőkkel délben 12 órakor.

Az egyesület kisbusza szállítja a csomagokat, esetleg a fáradt csapattagokat.

Hoznivalók: működő állapotban lévő, sebességváltóval fölszerelt kerékpár, biciklis sisak, biciklis kesztyű, biciklis kulacs, pót belső gumi, láthatósági mellény, hálózsák, izolír, csésze, tányér, esszájg, esőkabát, kis hátizsák a napi csomagnak, elemlámpa, sátor (csoportonként), fürdődressz, strandpapucs, váltóruha.
A csomagokat az egyesület kisbusza szállítja.
Jelentkezési határidő: 2014.július 4.

Jelenkezéshez, kérjük kattintson a REGISZTRÁCIÓ gombra.

Támogatóink