Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Programjaink

Balaton túra kerékpárral IV.-VIII. osztályosoknak / július 22.-28.

Ára: 350 ron + 35000 huf

Bringázás, strandolás, kastélylátogatás, meglepetések.

Útiterv:

• Július 21. szombat 19 órakor indulás Csavargó trans-al Udvarhelyről (a bicikliket az egyesület kisbusza szállítja) – Budapestről vonattal Siófokra.
• Július 22. vasáranp – Siófok
- Töreki tavak tanösvény, strandolás.
• Július 23. Hétfő: Siófok – Balatonalmádi – 33,5 km
- Vörös homokkő tanösvény, strandolás
• 24. Kedd: Balatonalmádi – Révfülöp – 4o km
- Balatonfüreden, Jókai villa, Tagore sétány
- Tihany – barátlakások
- Örvényesen strandolás
• 25. Szerda: Révfülöp – Keszthely – 41 m
- Ábrahámhegyi kilátó (pazar kilátás a balatonra és a déli partra)
- Strandolás, lazítás, séta a városban
• 26. Csütörtök: Keszthely – Balatonmáriafürdő
- Festetics kastély
- Fenékpuszta madárgyűrűzőállomás
• 27. Péntek: Balatonmáriafürdő – Balatonlelle
- Fonyódi vár, strandolás
• 28. Szombat – Balatonlelle – Siófok 31 km – vonat, busz ….
Az egyesület kisbusza szállítja a csomagokat, esetleg a fáradt csapattagokat.
Célja: kikapcsolódás, önbizalom növelése, csapatszellem megélése és általános műveltség, valamint látókör bűvítése.
Hoznivalók: szülői beleegyezés a határetkeléshez, személyazonossági igazolvány, működő állapotban lévő, sebességváltóval fölszerelt kerékpár, biciklis sisak, biciklis kesztyű, biciklis kulacs, pót belső gumi, láthatósági mellény, hálózsák, izolír, csésze, tányér, esszájg, esőkabát, kis hátizsák a napi csomagnak, elemlámpa, sátor (nem mindenkinek), fürdődressz, strandpapucs, váltóruha 6 kg.
Tilos hozni: ékszert, költőpénzt.
Lehet hozni: telefont, édességet, nyalánkságot, amit a táborozás elején összegyűjtünk és közösen fogyasztunk el, bicskát.
Jelentkezési határidő: 2012 július 10.

Tájékoztatjuk kedves visszajáró vendégeinket, hogy a negyedik táborozásra járó féláras kedvezmény kizárólag a Kalibáskőn lezajló táborokra érvényes, vándortáborokra nem.

Támogatóink