Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Programjaink

Tojásíró tanoda

A tojásíró tanoda célja a gyerekek kézügyességének, szépérzékének, igényességének fejlesztése és sikerélményhez, kellemes közösségi élményhez való juttatása.

A program kitér a húsvéti ünnepekhez tartozó népszokások bemutatására, a hagyományos népi játékoktól a hagyományos húsvéti ételekig. Hangsúlyt fektet a kézműves foglalkozásra, bemutatja a tojásfestő, tojásíró, tojásfaragó módszereket, ezzel ösztönözve a jelenlévőket arra, hogy otthon is hagyományos módszereket használjanak.
Mindenki saját kesicét készít a programvezető segítségével és otthonról hozott főtt tojáson gyakorolja a tojásírást. Hozzatok legalább 3 főtt tojást!

Két helyszín közül választhattok:

  • Kalibáskőn, az erdei iskolában a program de. 10 órától du. 4 óráig tart, ára 35 lej/fő
  • Saját osztálytermetekben a program 2 órát tart, ára 6 lej/fő

A kicsikkel eljátsszuk a húsvéti biblikus történetet is.
 

Támogatóink