Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Programjaink

Állatok napja

Október 4.-én halt meg az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc, 1931 óta ezen a napon ünneplik világszerte az Állatok Világnapját.
Kalibáskőn az októberi hónap szinte teljes egészében erről szól, egymást követik az osztályok és óvodás csoportok, egyrészt azért, mert ez a nap a csíkszeredai kutyamenhely meglátogatásával kezdődik, másrészt azért, mert a nap során mindenki saját, hazavihető madáretetőt készít, amit otthon a kertben vagy a teraszon kiakaszthat és egész télen át gyönyörködhet az odajáró madárkákban.
Tanulságos és hasznos napot töltünk el, a kutyamenhelyen megtudjuk, hogy hova vezet az emberi felelőtlenség, mi lesz a menhelyen élő kutyák sorsa, mit jelent a keresztapaság. Kalibáskőn pedig arról szerzünk tudomást, hogy miért kell etetni télen a madarakat, melyik fajtának milyen táplálékra van szüksége és mekkora méretű, milyen alakú etetőre vagy odúra.
A program de.10 órától du.4 óráig tart.

 

Támogatóink