Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Programjaink

Budapest gyerekszemmel / augusztus 1.- 8.

Ára: 50000FT + 400RON

1. Aug.1. - vasárnap – utazás
2. Aug.2. - hétfő
- De. állatkert
- Du. vagy este cirkusz
3. Aug.3. - kedd
- De. Mezőgazdasági múzeum: érdekességek a háziállatok kialakulásáról, különbség a vaddisznó és házi sertés gerincoszlopában. Látható az első magyarországi gőzgép, halászati és vadászati kiállítás – fegyvergyűjtemény, 2 vaddisznó, melyeket Ferencz József ejtett el, agancsukkal összeakadt és így elpusztult 2 szarvas, 3o1 kg-os barna medve. A pénztárnál játékos feladatlapok.
Az épületen megfigyelhető több stílus: roman, gótikus, barokk, reneszánsz, Róth Miksa üvegkészítő ablakai. Az udvaron Anonymus szobra.
- Du. Repülési és közlekedési múzeum: vitorlázók, repülők és űrhajó. Az a repülő, amivel IV. Károly, utolsó magyar király megkísérelt visszarepülni Magyarországra.
4. Aug.4. - szerda
- De. Szent István bazilika, Budavár
- Du. Margitsziget: zenélő kút, japán kert, víztorony és strandolás a Palatinusz strandfürdőn
5. Aug.5. - csütörtök
- De. Csodák palotája – a természet törvényei, a fizika csodái látványos, közérthető és átélhető módon. Interaktív kiállítás.
- Du. mozi v. előadás
6. Aug.6. - péntek
- De. Természettudományi múzeum, ahol a gyerekek nem passzív szemlélődők. 2oo5-ben elnyerte a családbarát múzeum címet. Látható 22 méteres, 2 tonnát nyomó bálnacsontváz, talpunk alatt áttetsző padló: megcsodáljuk a 12o négyzetméteres korallzátonyt . Noé bárkáját látjuk , mammutot, stb. Múzeumpedagógiai foglalkozáson veszünk részt.
- Du. Séta a Dunaparton
7. Aug. 7. -  Szombat
Strandolás Gyulán, éjszakázás Déván
8. Aug.8. -  Vasárnap
Déva vára, Vajdahunyad vára. Utazás haza

Támogatóink