Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Pályázatok

Budai Napkirály 2018

Főtámogató: Communitas Alapítvány
Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: 1500,0 RON
Futamidő: 2018 május 18. – 20.
A projektről: Célja a célcsoport érdeklődését egy életre hatóan felkelteni történelmük, kultúrájuk, a könyvből olvasás, történelemkutatás iránt. Az apostoli királyt övező elferdítések kutatása, azonosítása, kiigazítása hiteles források alapján. 2018 tavaszán zajló Mátyás király projektben 10 erdélyi iskola, 20 osztálya vett részt. A vetélkedőn 2 osztály, összesen 53 diák vett részt. A vetélkedőn Mátyás király életének eseményeit, történelmi jelentőségét a néphagyományban, az irodalomban és a művészetekben tovább élő alakjáról szóló ismereteket mérő feladatokat kaptak a versenyzők. Alkalmazott oktatás: drámapedagógia, magyarázat, szemléltetés.

Az erdei iskolában töltött napok a tanuláson kívül kikapcsolódást és felemelő élményt is nyújtottak, a résztvevők őszinte érdeklődést mutattak úgy a téma, mint az alkalmazott módszerek és játékok iránt. Azélménypedagógia megtette a hatását és eredményt hozott. A vetélkedő is kellemes hangulatban zajlott.

Támogatóink