Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Huszár ruha

Hargita Megye támogatásával a Kalibáskő Erdei Iskola új ruhával gazdagodott, egy 11. huszárezredbeli legénységi ruhával.

 Az erdei iskolában alkalmazott élménypedagógiai módszer, ami nagyszerűen bevált az iskolai tananyag kiegészítéseként, látványosságával és kézzelfoghatóságával olyan élményt nyújt a tanulásban és rögzítésben, ami egyrészt felejthetetlen, másrészt meghatározó az irodalom és történelem megszerettetésében, jobban felkelti a fiatalok figyelmét és érdeklődését, további tanulásra, kutatásra serkenti őket és mélyíti a hovatartozás gyökereit.

Az 1848-49-es szabadságharc körülményeit és eseményeit ismertető „játék” a huszár ruhával élethűbbé és felejthetetlenebbé válik, olyan történelmi-kulturális időutazásban részesíti a gyerekeket, aminek eredményeként a közösség összeszedettebb, együttműködőbb, gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

(2018-08-20)
..:: Pályázatok

"Kőből, fából házat...igékből várat"- 2017

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT
Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: 500000 HUF
Futamidő: 2017. május 8. - november 30.
A projektről: Célja felkelteni az érdeklődést elődeink tudása és kultúrája iránt. Betekintést nyújtani térrendezési hagyományainkba és jelképrendszerünkbe, rámutatni a természetközeli életmód pozitívumaira, fejleszteni a szépérzéket, kézügyességet, gyakorolni a hagyományos népi mesterségeket, megismerni a természetes alapanyagokat, megtapasztalni a jól elvégzett munka örömét és a sikerélményt.
A program 4 részből állt:

  1. Örökölt magyar ház – a famegmunkálás módja és eszközei  - Kós Károly, Makovecz Imre és Színia Bodnár Erika
  2. Esztenától osztovátáig – hegyvidéki juhtartás
  3. Csíki festékesek –  a szövés eszközei és módja – Domokos Pál Péter és Vámszer Géza
  4. Ábel a rengetegben – drámapedagógia és  anyanyelvápolás – Tamási Áron: Ábel a rengetegben

A tevékenységeken a fiatalok jó kedvvel és szívesen vettek részt. A projekt elérte a célját.

 Pályáztató:
  Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, Magyarország

Támogatóink