Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Tangazdaság családi vállalkozás a Kalibáskő Erdei Iskola keretében

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt

Pályázó: MELFA IMPEX Kft családi vállalkozás, Csíkszereda

Megítélt összeg: 4402480 HUF

A támogatással vásárolt eszközök:

  1. Mezőgazdasági eszközök: Traktor Kubota L4508D, 45LE, körkasza és kiskocka bálázó
  2. Infokommunikációs eszköz: hordozható számítógép-Dell Inspiron-5567

A fejlesztés célja:

  1. A tangazdaság vállalkozás fejlesztése, megszilárdítása, vonzóvá tétele (a munkatársak, régi és új ügyfelek, lehetséges ügyfelek számára), új termékek és munkahelyek létrehozása;
  2.  A célcsoport számára a szolgáltatásokkal megfelelő lehetőséget biztosítani az önfenntartás gyakorlására, megszeretésére.
  3. A megfelelő körülmények, helyszínek, eszközök, mesterek és szakemberek biztosítása a képzések lebonyolítására,
  4.  A fiatalok olyan készségeket, kompetenciákat sajátítsanak el, amelyek segítik felnőtté válásukat, szülőföldjükön a saját céljuknak és nemzetcsaládjuknak megfelelő életpályán való elindulását.

Futamidő: 2017

(2018-02-05)
..:: Pályázatok

A Kalibáskő Erdei Iskola gyakorló kertjének a fejlesztése - 2015

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT
Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: 600000 HUF
Futamidő: 2015. 03.01 – 2015.12.15.  
A projektről: célja a kerti programok iránt tanúsított növekvő igény megfelelő kiszolgálása. A projekt tárgya 250 nm melegház és kellékei, felszerelése, működtetése, amely lehetővé teszi a városon élő gyerekeknek természetközeli élmény megtapasztalását. A kertben a gyerekek visszakapják életkedvüket, oldódik a feszültség, csökken az agresszivitás. A program több jellegű tevékenység egységbe illesztéséből áll:  növényismeret összekapcsolva a közösségformálással, tudatos környezethasználatra neveléssel és a gazdálkodás megélésével.

Évente a kerti program futamideje 100 nap, április 20 – október 10 között. A célcsoport: 20 osztály, (500 gyerek). A fóliaház lehetővé teszi a futamidő bővülését legalább 50 nappal, ami még 10 osztály, 250 gyerek. Termékek az ivarosan szaporított növények: 50000 fenyőmagonc, 5000 gyümölcsmagonc (alma, körte, szilva), kb. 80000 zöldségpalánta, olyan zöldségek, amelyek Csíkban csakis melegházban, képesek teremni (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán). A projekt lehetővé teszi, hogy a résztvevő osztályok saját zöldség- és virágágyást műveljenek. A virágágyásokban, polcokon minden gyerek legalább 4 edényben a saját virágját ápolja, különböző jeles napokra (legalább 3200 db. edényes növény/virág nők napjára, anyák napjára, évzáróra, …). Ugyanakkor az osztályok saját zöldségágyásukban ültetik, nevelik saját használatra a különféle zöldségeket (retek, borsó, saláta). A melegház működése lehetővé teszi a kora tavaszi ivartalan szaporítást és a párosító oltást, dugványozást. Ennek eredménye legalább 3200 nemesített gyümölcsfa (alma, körte) csemete és 1600 db ezüstfenyő oltvány, 3200 dugvány. Az elkészített oltványokat és dugványokat a gyerekek haza viszik. A kerti program egyéb terméke: gyümölcsök, egyéb melegházon kívül termesztett zöldség (paszuly, tök, krumpli). A program keretében készül a saját tönkölybúzából, kemencébe sült cipó.

 

 

 

Támogatóink