Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Pályázatok

A Kalibáskő Erdei Iskola gyakorló kertjének a fejlesztése - 2015

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT
Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: 600000 HUF
Futamidő: 2015. 03.01 – 2015.12.15.  
A projektről: célja a kerti programok iránt tanúsított növekvő igény megfelelő kiszolgálása. A projekt tárgya 250 nm melegház és kellékei, felszerelése, működtetése, amely lehetővé teszi a városon élő gyerekeknek természetközeli élmény megtapasztalását. A kertben a gyerekek visszakapják életkedvüket, oldódik a feszültség, csökken az agresszivitás. A program több jellegű tevékenység egységbe illesztéséből áll:  növényismeret összekapcsolva a közösségformálással, tudatos környezethasználatra neveléssel és a gazdálkodás megélésével.

Évente a kerti program futamideje 100 nap, április 20 – október 10 között. A célcsoport: 20 osztály, (500 gyerek). A fóliaház lehetővé teszi a futamidő bővülését legalább 50 nappal, ami még 10 osztály, 250 gyerek. Termékek az ivarosan szaporított növények: 50000 fenyőmagonc, 5000 gyümölcsmagonc (alma, körte, szilva), kb. 80000 zöldségpalánta, olyan zöldségek, amelyek Csíkban csakis melegházban, képesek teremni (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán). A projekt lehetővé teszi, hogy a résztvevő osztályok saját zöldség- és virágágyást műveljenek. A virágágyásokban, polcokon minden gyerek legalább 4 edényben a saját virágját ápolja, különböző jeles napokra (legalább 3200 db. edényes növény/virág nők napjára, anyák napjára, évzáróra, …). Ugyanakkor az osztályok saját zöldségágyásukban ültetik, nevelik saját használatra a különféle zöldségeket (retek, borsó, saláta). A melegház működése lehetővé teszi a kora tavaszi ivartalan szaporítást és a párosító oltást, dugványozást. Ennek eredménye legalább 3200 nemesített gyümölcsfa (alma, körte) csemete és 1600 db ezüstfenyő oltvány, 3200 dugvány. Az elkészített oltványokat és dugványokat a gyerekek haza viszik. A kerti program egyéb terméke: gyümölcsök, egyéb melegházon kívül termesztett zöldség (paszuly, tök, krumpli). A program keretében készül a saját tönkölybúzából, kemencébe sült cipó.

 

 

 

Támogatóink