Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Pályázatok

A Kalibáskő Erdei Iskola gyakorló kertjének a fejlesztése - 2015

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT
Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: 600000 HUF
Futamidő: 2015. 03.01 – 2015.12.15.  
A projektről: célja a kerti programok iránt tanúsított növekvő igény megfelelő kiszolgálása. A projekt tárgya 250 nm melegház és kellékei, felszerelése, működtetése, amely lehetővé teszi a városon élő gyerekeknek természetközeli élmény megtapasztalását. A kertben a gyerekek visszakapják életkedvüket, oldódik a feszültség, csökken az agresszivitás. A program több jellegű tevékenység egységbe illesztéséből áll:  növényismeret összekapcsolva a közösségformálással, tudatos környezethasználatra neveléssel és a gazdálkodás megélésével.

Évente a kerti program futamideje 100 nap, április 20 – október 10 között. A célcsoport: 20 osztály, (500 gyerek). A fóliaház lehetővé teszi a futamidő bővülését legalább 50 nappal, ami még 10 osztály, 250 gyerek. Termékek az ivarosan szaporított növények: 50000 fenyőmagonc, 5000 gyümölcsmagonc (alma, körte, szilva), kb. 80000 zöldségpalánta, olyan zöldségek, amelyek Csíkban csakis melegházban, képesek teremni (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán). A projekt lehetővé teszi, hogy a résztvevő osztályok saját zöldség- és virágágyást műveljenek. A virágágyásokban, polcokon minden gyerek legalább 4 edényben a saját virágját ápolja, különböző jeles napokra (legalább 3200 db. edényes növény/virág nők napjára, anyák napjára, évzáróra, …). Ugyanakkor az osztályok saját zöldségágyásukban ültetik, nevelik saját használatra a különféle zöldségeket (retek, borsó, saláta). A melegház működése lehetővé teszi a kora tavaszi ivartalan szaporítást és a párosító oltást, dugványozást. Ennek eredménye legalább 3200 nemesített gyümölcsfa (alma, körte) csemete és 1600 db ezüstfenyő oltvány, 3200 dugvány. Az elkészített oltványokat és dugványokat a gyerekek haza viszik. A kerti program egyéb terméke: gyümölcsök, egyéb melegházon kívül termesztett zöldség (paszuly, tök, krumpli). A program keretében készül a saját tönkölybúzából, kemencébe sült cipó.

 

 

 

Támogatóink