Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Huszár ruha

Hargita Megye támogatásával a Kalibáskő Erdei Iskola új ruhával gazdagodott, egy 11. huszárezredbeli legénységi ruhával.

 Az erdei iskolában alkalmazott élménypedagógiai módszer, ami nagyszerűen bevált az iskolai tananyag kiegészítéseként, látványosságával és kézzelfoghatóságával olyan élményt nyújt a tanulásban és rögzítésben, ami egyrészt felejthetetlen, másrészt meghatározó az irodalom és történelem megszerettetésében, jobban felkelti a fiatalok figyelmét és érdeklődését, további tanulásra, kutatásra serkenti őket és mélyíti a hovatartozás gyökereit.

Az 1848-49-es szabadságharc körülményeit és eseményeit ismertető „játék” a huszár ruhával élethűbbé és felejthetetlenebbé válik, olyan történelmi-kulturális időutazásban részesíti a gyerekeket, aminek eredményeként a közösség összeszedettebb, együttműködőbb, gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

(2018-08-20)
..:: Pályázatok

A Kalibáskő Erdei Iskola gyakorló kertjének a fejlesztése - 2015

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT
Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: 600000 HUF
Futamidő: 2015. 03.01 – 2015.12.15.  
A projektről: célja a kerti programok iránt tanúsított növekvő igény megfelelő kiszolgálása. A projekt tárgya 250 nm melegház és kellékei, felszerelése, működtetése, amely lehetővé teszi a városon élő gyerekeknek természetközeli élmény megtapasztalását. A kertben a gyerekek visszakapják életkedvüket, oldódik a feszültség, csökken az agresszivitás. A program több jellegű tevékenység egységbe illesztéséből áll:  növényismeret összekapcsolva a közösségformálással, tudatos környezethasználatra neveléssel és a gazdálkodás megélésével.

Évente a kerti program futamideje 100 nap, április 20 – október 10 között. A célcsoport: 20 osztály, (500 gyerek). A fóliaház lehetővé teszi a futamidő bővülését legalább 50 nappal, ami még 10 osztály, 250 gyerek. Termékek az ivarosan szaporított növények: 50000 fenyőmagonc, 5000 gyümölcsmagonc (alma, körte, szilva), kb. 80000 zöldségpalánta, olyan zöldségek, amelyek Csíkban csakis melegházban, képesek teremni (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán). A projekt lehetővé teszi, hogy a résztvevő osztályok saját zöldség- és virágágyást műveljenek. A virágágyásokban, polcokon minden gyerek legalább 4 edényben a saját virágját ápolja, különböző jeles napokra (legalább 3200 db. edényes növény/virág nők napjára, anyák napjára, évzáróra, …). Ugyanakkor az osztályok saját zöldségágyásukban ültetik, nevelik saját használatra a különféle zöldségeket (retek, borsó, saláta). A melegház működése lehetővé teszi a kora tavaszi ivartalan szaporítást és a párosító oltást, dugványozást. Ennek eredménye legalább 3200 nemesített gyümölcsfa (alma, körte) csemete és 1600 db ezüstfenyő oltvány, 3200 dugvány. Az elkészített oltványokat és dugványokat a gyerekek haza viszik. A kerti program egyéb terméke: gyümölcsök, egyéb melegházon kívül termesztett zöldség (paszuly, tök, krumpli). A program keretében készül a saját tönkölybúzából, kemencébe sült cipó.

 

 

 

Támogatóink