Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Pályázatok

Mit sütsz, kis szűcs? - 2015

 • Támogató: Hargita Megye Tanácsa
  Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
  Megítélt összeg: 2760,0 RON
  Futamidő: 2015. június 15. – november 10.  
  A projektről: célja, hogy megyénkben a fiatalok önfenntartási és önellátási (mezőgazdasági, állattenyésztés, növénytermesztés, valamint gasztronómiai) tapasztalatokat és tudásokat szerezzenek.

A projektben 6 Hargita megyei iskola és egy civil szervezet vett részt. Célcsoport összlétszáma 175 diák.

Minden résztvevő csoport 60 nm zöldséges ágyást gondozott, különféle zöldségeket nevelt, amelyek a projekt keretében zajló gasztronómiai tevékenységek és vetélkedő alapanyagát adták,

A diákok megtanulták a konyhakert/veteményeskert működését (magvetés, kelés, gyérítés, gyomlálás, gondozás, öntözés, kapálás, betakarítás),

A résztvevő csoportok a saját maguk által összeállított receptek szerint és az igényelt eszközök és kellékek használatával készítették el az eltervezett ínyencségeket (kompótok, főzött ételek, levesek, befőttek, szirupok, sütemények).

További célok:

 • egyre több gyermek kedveli meg a természetközeli életet,
 • a diákokban kialakult az önmagunkért, a környezetért és az egymásért felelős életvitel,
 • egyre több diák fogadja el és éli meg a tudatos környezethasználati gyakorlatokat,
 • diákjaink igénylik megélni és megtapasztalni az önfenntartást és önellátást biztosító tudásokat,
 • az igényelt gasztronómiai eszközöket, az erdei iskola keretében az elkövetkező években is Hargita megyei diákok fogják használni oktatás, gyakorlatok alkalmával.

 

 

Támogatóink