Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Pályázatok

Mit sütsz, kis szűcs? - 2015

 • Támogató: Hargita Megye Tanácsa
  Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
  Megítélt összeg: 2760,0 RON
  Futamidő: 2015. június 15. – november 10.  
  A projektről: célja, hogy megyénkben a fiatalok önfenntartási és önellátási (mezőgazdasági, állattenyésztés, növénytermesztés, valamint gasztronómiai) tapasztalatokat és tudásokat szerezzenek.

A projektben 6 Hargita megyei iskola és egy civil szervezet vett részt. Célcsoport összlétszáma 175 diák.

Minden résztvevő csoport 60 nm zöldséges ágyást gondozott, különféle zöldségeket nevelt, amelyek a projekt keretében zajló gasztronómiai tevékenységek és vetélkedő alapanyagát adták,

A diákok megtanulták a konyhakert/veteményeskert működését (magvetés, kelés, gyérítés, gyomlálás, gondozás, öntözés, kapálás, betakarítás),

A résztvevő csoportok a saját maguk által összeállított receptek szerint és az igényelt eszközök és kellékek használatával készítették el az eltervezett ínyencségeket (kompótok, főzött ételek, levesek, befőttek, szirupok, sütemények).

További célok:

 • egyre több gyermek kedveli meg a természetközeli életet,
 • a diákokban kialakult az önmagunkért, a környezetért és az egymásért felelős életvitel,
 • egyre több diák fogadja el és éli meg a tudatos környezethasználati gyakorlatokat,
 • diákjaink igénylik megélni és megtapasztalni az önfenntartást és önellátást biztosító tudásokat,
 • az igényelt gasztronómiai eszközöket, az erdei iskola keretében az elkövetkező években is Hargita megyei diákok fogják használni oktatás, gyakorlatok alkalmával.

 

 

Támogatóink