Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Huszár ruha

Hargita Megye támogatásával a Kalibáskő Erdei Iskola új ruhával gazdagodott, egy 11. huszárezredbeli legénységi ruhával.

 Az erdei iskolában alkalmazott élménypedagógiai módszer, ami nagyszerűen bevált az iskolai tananyag kiegészítéseként, látványosságával és kézzelfoghatóságával olyan élményt nyújt a tanulásban és rögzítésben, ami egyrészt felejthetetlen, másrészt meghatározó az irodalom és történelem megszerettetésében, jobban felkelti a fiatalok figyelmét és érdeklődését, további tanulásra, kutatásra serkenti őket és mélyíti a hovatartozás gyökereit.

Az 1848-49-es szabadságharc körülményeit és eseményeit ismertető „játék” a huszár ruhával élethűbbé és felejthetetlenebbé válik, olyan történelmi-kulturális időutazásban részesíti a gyerekeket, aminek eredményeként a közösség összeszedettebb, együttműködőbb, gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

(2018-08-20)
..:: Pályázatok

Mit sütsz, kis szűcs? - 2015

 • Támogató: Hargita Megye Tanácsa
  Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
  Megítélt összeg: 2760,0 RON
  Futamidő: 2015. június 15. – november 10.  
  A projektről: célja, hogy megyénkben a fiatalok önfenntartási és önellátási (mezőgazdasági, állattenyésztés, növénytermesztés, valamint gasztronómiai) tapasztalatokat és tudásokat szerezzenek.

A projektben 6 Hargita megyei iskola és egy civil szervezet vett részt. Célcsoport összlétszáma 175 diák.

Minden résztvevő csoport 60 nm zöldséges ágyást gondozott, különféle zöldségeket nevelt, amelyek a projekt keretében zajló gasztronómiai tevékenységek és vetélkedő alapanyagát adták,

A diákok megtanulták a konyhakert/veteményeskert működését (magvetés, kelés, gyérítés, gyomlálás, gondozás, öntözés, kapálás, betakarítás),

A résztvevő csoportok a saját maguk által összeállított receptek szerint és az igényelt eszközök és kellékek használatával készítették el az eltervezett ínyencségeket (kompótok, főzött ételek, levesek, befőttek, szirupok, sütemények).

További célok:

 • egyre több gyermek kedveli meg a természetközeli életet,
 • a diákokban kialakult az önmagunkért, a környezetért és az egymásért felelős életvitel,
 • egyre több diák fogadja el és éli meg a tudatos környezethasználati gyakorlatokat,
 • diákjaink igénylik megélni és megtapasztalni az önfenntartást és önellátást biztosító tudásokat,
 • az igényelt gasztronómiai eszközöket, az erdei iskola keretében az elkövetkező években is Hargita megyei diákok fogják használni oktatás, gyakorlatok alkalmával.

 

 

Támogatóink