Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Huszár ruha

Hargita Megye támogatásával a Kalibáskő Erdei Iskola új ruhával gazdagodott, egy 11. huszárezredbeli legénységi ruhával.

 Az erdei iskolában alkalmazott élménypedagógiai módszer, ami nagyszerűen bevált az iskolai tananyag kiegészítéseként, látványosságával és kézzelfoghatóságával olyan élményt nyújt a tanulásban és rögzítésben, ami egyrészt felejthetetlen, másrészt meghatározó az irodalom és történelem megszerettetésében, jobban felkelti a fiatalok figyelmét és érdeklődését, további tanulásra, kutatásra serkenti őket és mélyíti a hovatartozás gyökereit.

Az 1848-49-es szabadságharc körülményeit és eseményeit ismertető „játék” a huszár ruhával élethűbbé és felejthetetlenebbé válik, olyan történelmi-kulturális időutazásban részesíti a gyerekeket, aminek eredményeként a közösség összeszedettebb, együttműködőbb, gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

(2018-08-20)
..:: Pályázatok

Tücsök és hangya - 2014

Főtámogató: Communitas Alapítvány
Pályázó: Csipike Egyesület – óvodás csoport
Megítélt összeg: 700,0 RON
Futamidő: 2014. szeptember 24. – 30
A projektről: a MAGYAR NÉPMESE című mesetábor második szakasza az állatmeséket bemutató szakasz, aminek címe TÜCSÖK ÉS HANGYA (első szakasz a varázsmesékről szólt, egy évvel korábban zajlott). A program célja megismertetni és megszerettetni saját mesevilágunkat, a magyar népmesét, ezen keresztül elültetni a magyar lelkület szikráit, példaképeket mutatni a kicsinyeknek, kitartásra, bátorságra, az ész használatára és önzetlen segítőkészségre nevelni őket.
Az erdei iskola ruhatárából a hősök jelmezt választanak. A dramatizálás segít a memorizálásban, fokozza az átélést és fejleszti a beszédkészséget. Ezen játékos gyakorlatok során nő a gyerekek önbizalma, bátorsága.
A dramatizálás másik módja, a bábozás is napirendre kerül, ami több készséget fejlesztet. Kirándulások során begyűjtött terméseket és mindenféle bábkészítésre alkalmas darabot kombinálunk össze természetes anyagokkal, amilyen a gyapjú, kender, textil. Mindez megmozgatja fantáziájukat és kreativitásukat, fejleszteti a kézügyességet.
Mindennaposak a kirándulások, a kézműves tevékenységek és a játék, dramatizálás, mesehallgatás.
A kicsinyek amellett, hogy tele élménnyel tértnek haza, meg tudják nevezni az állatmese jellemzőit, fel tudják sorolni a megszemélyesített figurák jellemvonásait, viselkedési szokásait , meg tudják különböztetni az állatmesét a varázsmesétől és a többi mesétől , tudnak egyszerű, természetes anyagokból bábot készíteni.

Az utolsó szakasz megvalósítását jövőre tervezzük, ez a TRÉFÁS MESE.

Támogatóink