Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Pályázatok

Tücsök és hangya - 2014

Főtámogató: Communitas Alapítvány
Pályázó: Csipike Egyesület – óvodás csoport
Megítélt összeg: 700,0 RON
Futamidő: 2014. szeptember 24. – 30
A projektről: a MAGYAR NÉPMESE című mesetábor második szakasza az állatmeséket bemutató szakasz, aminek címe TÜCSÖK ÉS HANGYA (első szakasz a varázsmesékről szólt, egy évvel korábban zajlott). A program célja megismertetni és megszerettetni saját mesevilágunkat, a magyar népmesét, ezen keresztül elültetni a magyar lelkület szikráit, példaképeket mutatni a kicsinyeknek, kitartásra, bátorságra, az ész használatára és önzetlen segítőkészségre nevelni őket.
Az erdei iskola ruhatárából a hősök jelmezt választanak. A dramatizálás segít a memorizálásban, fokozza az átélést és fejleszti a beszédkészséget. Ezen játékos gyakorlatok során nő a gyerekek önbizalma, bátorsága.
A dramatizálás másik módja, a bábozás is napirendre kerül, ami több készséget fejlesztet. Kirándulások során begyűjtött terméseket és mindenféle bábkészítésre alkalmas darabot kombinálunk össze természetes anyagokkal, amilyen a gyapjú, kender, textil. Mindez megmozgatja fantáziájukat és kreativitásukat, fejleszteti a kézügyességet.
Mindennaposak a kirándulások, a kézműves tevékenységek és a játék, dramatizálás, mesehallgatás.
A kicsinyek amellett, hogy tele élménnyel tértnek haza, meg tudják nevezni az állatmese jellemzőit, fel tudják sorolni a megszemélyesített figurák jellemvonásait, viselkedési szokásait , meg tudják különböztetni az állatmesét a varázsmesétől és a többi mesétől , tudnak egyszerű, természetes anyagokból bábot készíteni.

Az utolsó szakasz megvalósítását jövőre tervezzük, ez a TRÉFÁS MESE.

Támogatóink