Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
A Kalibáskő Erdei Iskola, gyakorló kertjének fejlesztése 2017

A csíkpálfalvi  gyakorló kertet egy 50 nm korszerű vizesblokk építésével fejlesztjük, ami öltözőt, fiú-, lány mosdót, zuhanyzókat és eszköztárat tartalmaz.

A fejlesztést a BGA Alapkezelő ZRT támogatja 600000 HUF-al, amit építkezési anyagokra költöttünk.

Az építkezési munkálatokat önerőből valósítottuk meg.

Az munkálatokat saját és bérelt eszközökkel, célszerszámokkal végeztük.

(2017-11-21)
..:: Pályázatok

Alma András gyümölcsöse 2014

Támogató: Csíkszereda Város Önkormányzata
Pályázó: Csipike Egyesület, Árvák Egyesülete és Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: egyenként 800,0 RON
Futamidő: 2011 április 20. - október 20.
A projektről: célja az Erdélyben őshonos almafajták megismertetése, előnyben részesítése a modern üzlethálózatokban vásárolt fajtákkal szemben. A projekt kisgyerekeknek szól, bemutatja a talajfajtákat, végigkíséri a virágzást, porzást, termést. Megtanítja az oltást, szüretelést és kitér az alma jótékony hatásaira.

A projekt áprilisban kezdődött, amikor Alma András, az almabáb saját furfangjának és segítőtársainak köszönhetően megmenekült az elátkozott kertből és eljött az óvodákba, hogy segítséget kérjen a gyerekektől az átok megtörésére. Abban reménykedett, hogy közös erővel sikerül megtörni a gonosz varázslatot, elűzni a sötétséget és a kertben élő fák újra virágozni, gyümölcsözni, pompázni fognak. A gyerekek körében lelkes segítőtársakra talált, ezért késedelem nélkül munkához látott. Bemutatta a gyerekeknek az Erdélyben őshonos almafajtákat és elmagyarázta, hogy miért érdemes ezeket előnyben részesíteni a modern üzlethálózatokban vásárolt fajtákkal szemben. Megismertette a talajfajtákat, a talajelőkészítés módját, valamint az oltást elméletben és gyakorlatban.
Májusban folytatódott a történet: Alma Anna is kiszabadult a gonosz boszorka átka alól és ő is ott volt a csíkpálfalvi gyümölcsösben, amikor Andrással közösen végigvezették a sok kis óvodást a virágzó almafák közt, megfigyelték a virágzást és porzást és sokáig bámulták a “juhaikat terelgető” hangyákat, akik télire behordják a levéltetűt a hangyabolyba, nyárára pedig visszahordják a fákra és naponta “fejik a nyájat”. Ennél is nagyobb élmény volt, amikor a szomszédban lakó méhész bácsi kibontotta a kaptárt és megmutatta a méhkirálynőt. Mindenki mézet és virágport kóstolhatott.
Júniusban is meglátogatta minden kis óvodás a gyümölcsöst. Akkor már alakulóban voltak az almácskák és szépen növekedtek, nem bántották a fákat a levéltetűk, hiszen ez a sok kis gondos kéz májusban minden fatörzset lemeszelt.
Elérkezett a szüret ideje, október. Sorra-szerre mind a négy csoport ellátogat Pálfalvára, számba veszik a gyümölcsfákat és a lucfenyő ültetvényt, megcsodálja a hatalmas sütőtököket, végigkóstolják az almafajtákat. A cigány alma ebben az évben pihent, de a batul alma jó ízű gyümölcsöt érlelt. A kuriózum az öreg pónyik almafa, melyet az a nyári nagy vihar kettétört. Még így lehasadva is tovább érleli finom gyümölcsét.
Minden csoport óvatosan, kézzel begyűjtötte egy almafa termését, azután a Kalibáskő Erdei Óvodában Alma Anna elmesélte a gyerekeknek, hogy Alma András nagyon beteg volt múlt héten, de a reszelt alma meggyógyította. A foglalkozás során kiderült, hogy mi mindenre jó az alma, különösen, ha héjastól fogyasztjuk. Ezalkalommal Alma András megmutatta azokat a gyógynövényeket is, amelyek ősszel fellelhetőek a természetben, miközben Alma Anna mesebeli almamenüt készített: almalevest, finom sült húst almaszósszal, krumplipürével és almástésztát.

Támogatóink