Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Huszár ruha

Hargita Megye támogatásával a Kalibáskő Erdei Iskola új ruhával gazdagodott, egy 11. huszárezredbeli legénységi ruhával.

 Az erdei iskolában alkalmazott élménypedagógiai módszer, ami nagyszerűen bevált az iskolai tananyag kiegészítéseként, látványosságával és kézzelfoghatóságával olyan élményt nyújt a tanulásban és rögzítésben, ami egyrészt felejthetetlen, másrészt meghatározó az irodalom és történelem megszerettetésében, jobban felkelti a fiatalok figyelmét és érdeklődését, további tanulásra, kutatásra serkenti őket és mélyíti a hovatartozás gyökereit.

Az 1848-49-es szabadságharc körülményeit és eseményeit ismertető „játék” a huszár ruhával élethűbbé és felejthetetlenebbé válik, olyan történelmi-kulturális időutazásban részesíti a gyerekeket, aminek eredményeként a közösség összeszedettebb, együttműködőbb, gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

(2018-08-20)
..:: Pályázatok

Alma András gyümölcsöse 2014

Támogató: Csíkszereda Város Önkormányzata
Pályázó: Csipike Egyesület, Árvák Egyesülete és Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: egyenként 800,0 RON
Futamidő: 2011 április 20. - október 20.
A projektről: célja az Erdélyben őshonos almafajták megismertetése, előnyben részesítése a modern üzlethálózatokban vásárolt fajtákkal szemben. A projekt kisgyerekeknek szól, bemutatja a talajfajtákat, végigkíséri a virágzást, porzást, termést. Megtanítja az oltást, szüretelést és kitér az alma jótékony hatásaira.

A projekt áprilisban kezdődött, amikor Alma András, az almabáb saját furfangjának és segítőtársainak köszönhetően megmenekült az elátkozott kertből és eljött az óvodákba, hogy segítséget kérjen a gyerekektől az átok megtörésére. Abban reménykedett, hogy közös erővel sikerül megtörni a gonosz varázslatot, elűzni a sötétséget és a kertben élő fák újra virágozni, gyümölcsözni, pompázni fognak. A gyerekek körében lelkes segítőtársakra talált, ezért késedelem nélkül munkához látott. Bemutatta a gyerekeknek az Erdélyben őshonos almafajtákat és elmagyarázta, hogy miért érdemes ezeket előnyben részesíteni a modern üzlethálózatokban vásárolt fajtákkal szemben. Megismertette a talajfajtákat, a talajelőkészítés módját, valamint az oltást elméletben és gyakorlatban.
Májusban folytatódott a történet: Alma Anna is kiszabadult a gonosz boszorka átka alól és ő is ott volt a csíkpálfalvi gyümölcsösben, amikor Andrással közösen végigvezették a sok kis óvodást a virágzó almafák közt, megfigyelték a virágzást és porzást és sokáig bámulták a “juhaikat terelgető” hangyákat, akik télire behordják a levéltetűt a hangyabolyba, nyárára pedig visszahordják a fákra és naponta “fejik a nyájat”. Ennél is nagyobb élmény volt, amikor a szomszédban lakó méhész bácsi kibontotta a kaptárt és megmutatta a méhkirálynőt. Mindenki mézet és virágport kóstolhatott.
Júniusban is meglátogatta minden kis óvodás a gyümölcsöst. Akkor már alakulóban voltak az almácskák és szépen növekedtek, nem bántották a fákat a levéltetűk, hiszen ez a sok kis gondos kéz májusban minden fatörzset lemeszelt.
Elérkezett a szüret ideje, október. Sorra-szerre mind a négy csoport ellátogat Pálfalvára, számba veszik a gyümölcsfákat és a lucfenyő ültetvényt, megcsodálja a hatalmas sütőtököket, végigkóstolják az almafajtákat. A cigány alma ebben az évben pihent, de a batul alma jó ízű gyümölcsöt érlelt. A kuriózum az öreg pónyik almafa, melyet az a nyári nagy vihar kettétört. Még így lehasadva is tovább érleli finom gyümölcsét.
Minden csoport óvatosan, kézzel begyűjtötte egy almafa termését, azután a Kalibáskő Erdei Óvodában Alma Anna elmesélte a gyerekeknek, hogy Alma András nagyon beteg volt múlt héten, de a reszelt alma meggyógyította. A foglalkozás során kiderült, hogy mi mindenre jó az alma, különösen, ha héjastól fogyasztjuk. Ezalkalommal Alma András megmutatta azokat a gyógynövényeket is, amelyek ősszel fellelhetőek a természetben, miközben Alma Anna mesebeli almamenüt készített: almalevest, finom sült húst almaszósszal, krumplipürével és almástésztát.

Támogatóink