Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Huszár ruha

Hargita Megye támogatásával a Kalibáskő Erdei Iskola új ruhával gazdagodott, egy 11. huszárezredbeli legénységi ruhával.

 Az erdei iskolában alkalmazott élménypedagógiai módszer, ami nagyszerűen bevált az iskolai tananyag kiegészítéseként, látványosságával és kézzelfoghatóságával olyan élményt nyújt a tanulásban és rögzítésben, ami egyrészt felejthetetlen, másrészt meghatározó az irodalom és történelem megszerettetésében, jobban felkelti a fiatalok figyelmét és érdeklődését, további tanulásra, kutatásra serkenti őket és mélyíti a hovatartozás gyökereit.

Az 1848-49-es szabadságharc körülményeit és eseményeit ismertető „játék” a huszár ruhával élethűbbé és felejthetetlenebbé válik, olyan történelmi-kulturális időutazásban részesíti a gyerekeket, aminek eredményeként a közösség összeszedettebb, együttműködőbb, gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

(2018-08-20)
..:: Pályázatok

Csíki festékesek világa 2014

Támogató: Csíkszereda Város Önkormányzata
Pályázó: Csipike Egyesület – óvodás csoport
Megítélt összeg: 800,0 RON
Futamidő: 2014. okt. 5 - 11
A projektről: Célja személyes tapasztalás útján szerzett tudás bővítése. A Csíki festékesek című projekt már negyedik éve kerül megszervezésre a Kalibáskő Erdei Iskolában. Minden évben sikert aratott az óvodáskorú gyermekek körében, akik szívvel-lélekkel vettek részt a legtöbb kézműves foglalkozáson. A szövés igazi nagy osztovátán olyan sikerélményhez juttatja a kicsiket, aminek megtapasztalása kihagyhatatlan.

A Csipike napköziben hagyománya van a kézimunkának. Szorgos kis kezecskék az év különböző ünnepeire készülve ugyanúgy, mint az évszakokhoz fűződő tevékenységek részeként naponta készítenek valami szépet, ötleteset, könnyen kivitelezhetőt, ezzel fejlesztve kézügyességüket, kreativitásukat és szépérzéküket.

A meleg októberi napokat azzal a céllal töltötte a 20 gyerek az erdei iskolában, hogy szőjenek-fonjanak, kipróbálják a kis kézi szövőket és az igazi osztovátát, hogy gyapjút fessenek, belekóstoljanak a motívumok és színek rejtelmes világába. Mindezt olyan élvezettel tesztték, hogy öröm velük együtt lenni.

Az egyhetes program során váltakoztak a kézműves foglalkozások a természetjárással. A kirándulások alkalmával olyan kőzeteket és növényeket ismerhettek meg, melyek természetes festékek alapanyagául szolgálnak.

 Célunk hagyományaink megismertetése és továbbörökítése mellett a környezetkímélő  életmód gyakorlatba ültetése oly módon, hogy az óvodás korú gyereknek érthető és követhető legyen.

A munka mellett bőven jut idő játékra és mókára, fogócskára és trambulinozásra, hiszen a kicsiknek elsősorban erre van szükségük.

Támogatóink