Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Pályázatok

Csíki festékesek világa 2014

Támogató: Csíkszereda Város Önkormányzata
Pályázó: Csipike Egyesület – óvodás csoport
Megítélt összeg: 800,0 RON
Futamidő: 2014. okt. 5 - 11
A projektről: Célja személyes tapasztalás útján szerzett tudás bővítése. A Csíki festékesek című projekt már negyedik éve kerül megszervezésre a Kalibáskő Erdei Iskolában. Minden évben sikert aratott az óvodáskorú gyermekek körében, akik szívvel-lélekkel vettek részt a legtöbb kézműves foglalkozáson. A szövés igazi nagy osztovátán olyan sikerélményhez juttatja a kicsiket, aminek megtapasztalása kihagyhatatlan.

A Csipike napköziben hagyománya van a kézimunkának. Szorgos kis kezecskék az év különböző ünnepeire készülve ugyanúgy, mint az évszakokhoz fűződő tevékenységek részeként naponta készítenek valami szépet, ötleteset, könnyen kivitelezhetőt, ezzel fejlesztve kézügyességüket, kreativitásukat és szépérzéküket.

A meleg októberi napokat azzal a céllal töltötte a 20 gyerek az erdei iskolában, hogy szőjenek-fonjanak, kipróbálják a kis kézi szövőket és az igazi osztovátát, hogy gyapjút fessenek, belekóstoljanak a motívumok és színek rejtelmes világába. Mindezt olyan élvezettel tesztték, hogy öröm velük együtt lenni.

Az egyhetes program során váltakoztak a kézműves foglalkozások a természetjárással. A kirándulások alkalmával olyan kőzeteket és növényeket ismerhettek meg, melyek természetes festékek alapanyagául szolgálnak.

 Célunk hagyományaink megismertetése és továbbörökítése mellett a környezetkímélő  életmód gyakorlatba ültetése oly módon, hogy az óvodás korú gyereknek érthető és követhető legyen.

A munka mellett bőven jut idő játékra és mókára, fogócskára és trambulinozásra, hiszen a kicsiknek elsősorban erre van szükségük.

Támogatóink