Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
A Kalibáskő Erdei Iskola, gyakorló kertjének fejlesztése 2017

A csíkpálfalvi  gyakorló kertet egy 50 nm korszerű vizesblokk építésével fejlesztjük, ami öltözőt, fiú-, lány mosdót, zuhanyzókat és eszköztárat tartalmaz.

A fejlesztést a BGA Alapkezelő ZRT támogatja 600000 HUF-al, amit építkezési anyagokra költöttünk.

Az építkezési munkálatokat önerőből valósítottuk meg.

Az munkálatokat saját és bérelt eszközökkel, célszerszámokkal végeztük.

(2017-11-21)
..:: Pályázatok

„Az utat én akartam, mert engem akart az út" – 2014

Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Támogatók:
Hargita Megye Tanácsa: 3000,0 RON
Csíkszereda Város Önkormányzata: 1000,0 RON
Communitas Alapítvány: 1000,0 RON
Futamidő: 2014. Május 5. – szeptember 6.

A projektről:
célja Kőrösi Csoma Sándor életútjának és munkásságának ismertetése, a résztvevő gyerekek egyéniségének és identitástudatának, valamint anyanyelv szeretetének megerősítése. Bátorítás “nagy dolgok” megálmodására és beteljesítésére, példakép kitartásra és következetességre.
Szerkezete:
A Kalibáskő Erdei Iskolában, a “zöld tanteremben” a 20 résztvevő diák Kőrösi életútjának és munkásságának átismétlése mellett sokat foglalkozott tájszólással, régies kifejezésekkel, idegen kifejezésekkel és a nyelvrokonítással. Mindezt érdekes és szórakoztató gyakorlatok tarkították és sok kutatómunkát igényelt a résztvevők részéről.
Augusztusban 7 nap alatt, az utat, amit a kis Sándri édesapjával az apostolok lován tett meg, a mi kis csapatunk kerékpáron tekerte le Csomakőrösről Nagyenyedre. Összesen 370 km-t kerékpároztunk hegyen-völgyön keresztül, esőben, de főleg tűző napon, sokszor gödrös és poros úton, de nagyon vidám hangulatban. Jellemző a kitartás és a nehéz helyzetek elhumorizálása volt.
Aug.9. –én Csíkszeredából busszal utaztunk Kovásznára, ott kapta meg mindenki saját kerékpárját, amit az egyesület kisbusza szállított. Innen Csomakőrösre bicikliztünk, hogy megismerkedjünk a faluval, részesüljünk egyszerű, kedves légköréből. Helybeli biciklis gyerekek kalauzoltak bennünket.
Aug. 10.-15. az út megtétele, a kalandok időszaka volt.
Aug.15.-én.-én érkeztünk a nagyenyedi Kollégiumba, amit már második éve felújítás alatt látunk.
Aug.16.-án vonattal tértünk vissza Csíkszeredába, a kerékpárokat az egyesület kisbusza szállította.
Augusztus 20.-án újra találkozott a csapat a Kalibáskő Erdei Iskolában. Levetítettük a kisfilmet, amit útközben készítettünk, elkészítettük a fényképösszeállítást, ami mellé behelyeztük a Csomakőrösről és Nagyenyedről hozott földet, kiértékeltük munkánkat, úgy az elméleti részt, mint a helyszíneken tett látogatást és terveket szőttünk jövő nyárra, amikor Kőrösi útját követve a Göttingeni Egyetemet szeretnénk meglátogatni, ugyanúgy, ahogy az előző évek csapatai is tették.

Támogatóink