Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
A Kalibáskő Erdei Iskola, gyakorló kertjének fejlesztése 2017

A csíkpálfalvi  gyakorló kertet egy 50 nm korszerű vizesblokk építésével fejlesztjük, ami öltözőt, fiú-, lány mosdót, zuhanyzókat és eszköztárat tartalmaz.

A fejlesztést a BGA Alapkezelő ZRT támogatja 600000 HUF-al, amit építkezési anyagokra költöttünk.

Az építkezési munkálatokat önerőből valósítottuk meg.

Az munkálatokat saját és bérelt eszközökkel, célszerszámokkal végeztük.

(2017-11-21)
..:: Pályázatok

Hadak útja 2012.

Támogató: Hargita Megye Tanácsa
Pályázó: Árvák Egyesülete – állami gondozásban élő gyerekek
Megítélt összeg: 3000,0 RON
Futamidő: 2012 június 1. – November 30.
A projektről: célja játékos módszerekkel megszerettetni a történelmet és a hozzá fűződő szépirodalmat, egyszerű, élvezhető és könnyen memorizálható eligazodást nyújtani a történelmi korok, események és személyiségek sokaságában, gyarapítani az általános műveltséget, mélyíteni a hovatartozást. A magyar és erdélyi történelem 4 kiemelkedő történelmi időszakával (Árpád-kor, Anjou-kor, Mátyás király kora, magyar szabadságharc), ezek hőseivel és az ezekhez kapcsolódó irodalmi alkotásokkal foglalkozik.
Beszámoló:
A résztvevők részletes ismereteket szerezhettek történelmi események hátteréről, körülményeiről, a konfliktusok okairól, harcok lefolyásáról és az ezekhez fűződő irodalmi alkotások szépségeiről és íróiról. Tantermen kívüli, kötetlen, jó hanglatban és versenyszellemben lezajló “ történelem és irodalom órákon” vettek részt, ami olvasást, verselemzést és szövegfeldolgozást jelentett, irodalmi műfajok ismeretét a legelső magyar irodalmi emlékektől az 1848-49-es szabadságharcig. A hónapok során mindenki volt már krónikás, trubadúr, kódex író, kipróbálta a lúdtollat és tervezett fantasztikus iniciálét, írt tábori naplót és rengeteg levelet, beszámolót a szabadságharc menetéről az otthonmaradt kozzátartozóknak.
A 3-3 napos foglalkozások színhelye a Kalibáskő Erdei Iskola volt, ami jó helyszínnek bizonyult heves csaták lezajlására, ugyanúgy, mint csendes irodalmi művekben való elmélyedésre, elemzésre.
A rögzítésben segítettek és a programot élvezetessé tették a helyszínlátogatások: Nyerges tető, sepsiszentgyörgyi múzeum és a kosztumös játékok, melyeknek során ki-ki kipróbálhatja magát Vitéz Jánosként, Kinizsi Pálként, Hunyadi János “bőrébe” bújhat vagy egyenesen megkoronáztathatja magát Mátyás királyként.
Borbély Éva-Mária

Támogatóink