Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Pályázatok

Kerek esztendő 2012.


Támogató:
Hargita Megye Tanácsa
Pályázó: „ Ide, lábam...” Kulturális Hagyományörző Egyesület Parajd
Megítélt összeg: 3000,0 RON
Futamidő: 2012. április 8. – november 30.
A projektről: célja megismertetni és megszerettetni a hagyományos életmódot, a természetes alapanyagokból készült egyszerű ételeket, a környezetkímélő és természetes anyagokból készült használati- és dísztárgyakat, az elkészítés módját és a használt szerszámokat, eszközöket.
A projekt végigkíséri „egy kerek esztendő” kiemelt eseményeit, ünnepeit a népi hagyomány tükrében. Összesen 5 foglalkozást foglal magába, kezdve a húsvéti ünnepkörrel, Szent György napján, Szent Márton napján, Luca napján keresztül, adventtel és a karácsonyi ünnepkörrel bezárólag. Teret kapnak a szokások, hiedelmek és babonák, de a hangsúly a kézműves foglalkozásokra kerül: tojásírás kesicével, a gyapjú feldolgozása, szőttesek és nemeztárgyak készítése, bútorfestés, fafaragás és fazekasság. A programban helyet kapnak az ünnepekhez és évszakokhoz kapcsolódó hagyományos népi ételek.
A jeles napokhoz fűződő többnapos tevékenységek, valamint a nyári nagyvakációban zajló egyhetes táborozás a Kalibáskő Erdei Iskolában, kellemes és biztonságos környezetben, a Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület közreműködésével valósul meg.
Beszámoló:
Első témánk, a húsvéti ünnepkör programja átfogó és érdekes bemutatót nyújtott a hagyományokról, szokásokról, de a legérdekesebb momentum természetesen maga a tojásírás és kalácssütés volt. Addig volt a nehéz, ameddig megszokták a kezecskék a kesice használatát, pontosabban azt, hogy nem a megszokott módon, az íróeszköz mozgatásával, hanem a tojás forgatásával alakítható ki a minta.
Szent György napja a hagyományos falusi gazdaságról szólt, elsősorban a juhgazdálkodásról. Esztenalátogatáson voltunk, sajtot, ordát készítettünk, túrót gyúrtunk. Rendkívül érdekes és hasznos napokat töltöttünk a Kalibáskő Erdei Iskolában. A sok tanulást házigazdáink szórakoztató játékokkal váltogatták.
Egyhetes nyári táborozásunk volt a legtermékenyebb. Minden nap más kézműves foglalkozást próbálhattunk ki. Szőttünk rongyból és gyapjúból, nemezeltünk, faragtunk, bútort festettünk, gyöngyöt fűztünk, megtanultuk a bábkészítés fortélyait, bábjátékoztunk, használati edényeket korongoztunk. Talán a legérdekesebb a kőleves napja volt, amikor nemcsak, hogy megfőztük életünk legízletesebb levesét, a mesebeli kőlevest, de az egész nap a mese jegyében zajlott. A reggel szereposztással kezdődött, izgalmas és mulatságos volt a díszlet- és jelmeztervezés. A sok sürgölködés meghozta eredményét, az előadás egyéni, ötletes, remek volt.
Negyedik foglalkozásunk, a Szent Márton napjához fűződő szokások és a juhászkodással kapcsolatos emlékeink és ismereteink felelevenítése is a jó hangulat jegyében zajlott.
A Luca napjához fűződő szokások, hiedelmek és babonák átbeszélésével és eljátszásával kezdődőtt, külön kitért a hagyomány, babona és hiedelem kifejezések értelmezésére. Bemutatásra került a Luca pogácsa és a Luca ág, közösen Luca búzát ültettünk és Luca széket készítettünk .
Játékban, mókában bőven volt részünk, hóembert nem építettünk, de karácsonyfát díszítettünk az udvaron, nagyot kirándultunk, hogy megismerjük azt a sok fafajtát amiből a Luca szák készül, a természetben is. Gyűjtögettünk hozzávalókat az adventi koszorú készítéséhez, miután az adventi szokásokat is alaposan átbeszéltük.
Gazdag, mozgalmas napokat töltöttünk, a program fénypontja címet a mézespogácsa sütés nyerte el. 5 fős csoportokban folyt a munka a „karácsonyi konyhában”: kis kezek mérték a hozzávalókat, kevertek, gyúrtak, sirítettek és karácsonyi formákat vágtak ki a tésztából. Mézes pogácsa illat és izgalom lengett a levegőben, miközben odakint csendes havazás helyett hétágra sütött a nap.
Szabó Judit

Támogatóink