Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Tangazdaság családi vállalkozás a Kalibáskő Erdei Iskola keretében

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt

Pályázó: MELFA IMPEX Kft családi vállalkozás, Csíkszereda

Megítélt összeg: 4402480 HUF

A támogatással vásárolt eszközök:

  1. Mezőgazdasági eszközök: Traktor Kubota L4508D, 45LE, körkasza és kiskocka bálázó
  2. Infokommunikációs eszköz: hordozható számítógép-Dell Inspiron-5567

A fejlesztés célja:

  1. A tangazdaság vállalkozás fejlesztése, megszilárdítása, vonzóvá tétele (a munkatársak, régi és új ügyfelek, lehetséges ügyfelek számára), új termékek és munkahelyek létrehozása;
  2.  A célcsoport számára a szolgáltatásokkal megfelelő lehetőséget biztosítani az önfenntartás gyakorlására, megszeretésére.
  3. A megfelelő körülmények, helyszínek, eszközök, mesterek és szakemberek biztosítása a képzések lebonyolítására,
  4.  A fiatalok olyan készségeket, kompetenciákat sajátítsanak el, amelyek segítik felnőtté válásukat, szülőföldjükön a saját céljuknak és nemzetcsaládjuknak megfelelő életpályán való elindulását.

Futamidő: 2017

(2018-02-05)
..:: Pályázatok

Kerek esztendő 2012.


Támogató:
Hargita Megye Tanácsa
Pályázó: „ Ide, lábam...” Kulturális Hagyományörző Egyesület Parajd
Megítélt összeg: 3000,0 RON
Futamidő: 2012. április 8. – november 30.
A projektről: célja megismertetni és megszerettetni a hagyományos életmódot, a természetes alapanyagokból készült egyszerű ételeket, a környezetkímélő és természetes anyagokból készült használati- és dísztárgyakat, az elkészítés módját és a használt szerszámokat, eszközöket.
A projekt végigkíséri „egy kerek esztendő” kiemelt eseményeit, ünnepeit a népi hagyomány tükrében. Összesen 5 foglalkozást foglal magába, kezdve a húsvéti ünnepkörrel, Szent György napján, Szent Márton napján, Luca napján keresztül, adventtel és a karácsonyi ünnepkörrel bezárólag. Teret kapnak a szokások, hiedelmek és babonák, de a hangsúly a kézműves foglalkozásokra kerül: tojásírás kesicével, a gyapjú feldolgozása, szőttesek és nemeztárgyak készítése, bútorfestés, fafaragás és fazekasság. A programban helyet kapnak az ünnepekhez és évszakokhoz kapcsolódó hagyományos népi ételek.
A jeles napokhoz fűződő többnapos tevékenységek, valamint a nyári nagyvakációban zajló egyhetes táborozás a Kalibáskő Erdei Iskolában, kellemes és biztonságos környezetben, a Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület közreműködésével valósul meg.
Beszámoló:
Első témánk, a húsvéti ünnepkör programja átfogó és érdekes bemutatót nyújtott a hagyományokról, szokásokról, de a legérdekesebb momentum természetesen maga a tojásírás és kalácssütés volt. Addig volt a nehéz, ameddig megszokták a kezecskék a kesice használatát, pontosabban azt, hogy nem a megszokott módon, az íróeszköz mozgatásával, hanem a tojás forgatásával alakítható ki a minta.
Szent György napja a hagyományos falusi gazdaságról szólt, elsősorban a juhgazdálkodásról. Esztenalátogatáson voltunk, sajtot, ordát készítettünk, túrót gyúrtunk. Rendkívül érdekes és hasznos napokat töltöttünk a Kalibáskő Erdei Iskolában. A sok tanulást házigazdáink szórakoztató játékokkal váltogatták.
Egyhetes nyári táborozásunk volt a legtermékenyebb. Minden nap más kézműves foglalkozást próbálhattunk ki. Szőttünk rongyból és gyapjúból, nemezeltünk, faragtunk, bútort festettünk, gyöngyöt fűztünk, megtanultuk a bábkészítés fortélyait, bábjátékoztunk, használati edényeket korongoztunk. Talán a legérdekesebb a kőleves napja volt, amikor nemcsak, hogy megfőztük életünk legízletesebb levesét, a mesebeli kőlevest, de az egész nap a mese jegyében zajlott. A reggel szereposztással kezdődött, izgalmas és mulatságos volt a díszlet- és jelmeztervezés. A sok sürgölködés meghozta eredményét, az előadás egyéni, ötletes, remek volt.
Negyedik foglalkozásunk, a Szent Márton napjához fűződő szokások és a juhászkodással kapcsolatos emlékeink és ismereteink felelevenítése is a jó hangulat jegyében zajlott.
A Luca napjához fűződő szokások, hiedelmek és babonák átbeszélésével és eljátszásával kezdődőtt, külön kitért a hagyomány, babona és hiedelem kifejezések értelmezésére. Bemutatásra került a Luca pogácsa és a Luca ág, közösen Luca búzát ültettünk és Luca széket készítettünk .
Játékban, mókában bőven volt részünk, hóembert nem építettünk, de karácsonyfát díszítettünk az udvaron, nagyot kirándultunk, hogy megismerjük azt a sok fafajtát amiből a Luca szák készül, a természetben is. Gyűjtögettünk hozzávalókat az adventi koszorú készítéséhez, miután az adventi szokásokat is alaposan átbeszéltük.
Gazdag, mozgalmas napokat töltöttünk, a program fénypontja címet a mézespogácsa sütés nyerte el. 5 fős csoportokban folyt a munka a „karácsonyi konyhában”: kis kezek mérték a hozzávalókat, kevertek, gyúrtak, sirítettek és karácsonyi formákat vágtak ki a tésztából. Mézes pogácsa illat és izgalom lengett a levegőben, miközben odakint csendes havazás helyett hétágra sütött a nap.
Szabó Judit

Támogatóink