Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Pályázatok

Kék - zöld olimpia 2012


Kék-zöld olimpia
Pályázó: Napocska Egyesület
Támogató: Hargita Megye Tanácsa
Megítélt összeg: 1500,0 RON
Futamidő: 2012 október 15.-16.
A projektről:
Kék-zöld olimpia, avagy "Tanuljunk meg együtt élni a Földön", első napja lesz az ismeretszerzés napja. A 90 kis óvodás a “zöld tanteremben” fogja megismerni a vizet, talajt és levegőt és ezek élővilágát. Ebben a korban minden tapasztalásra épül, ezért fontosnak tartjuk, hogy tappintassal és szaglással is gyarapíthatják ismereteiket kint a természetben. A projekt nem csak az ember és természetes környezete közti egyensúlyra fektet hangsúlyt, hanem belekóstoltat az ember-ember közti kapcsolatok kérdéseibe is, illetve felhívja a figyelmet az óvodástársak közötti különbségekre és útmutatást nyújt a másságok elfogadására.
Második nap lesz a válaszkeresés, a vetélkedő napja. Mit tartunk a Föld értékeinek? Ezek miért értékek? a Földön mi az ami nincs megfelelően értékelve? - egyrészt, másrészt az emberi kapcsolatok: ki mit tart emberi értéknek? Miért vannak szerinted a háborúk? Hogyan választasz barátot? Mikor fogadod el a barátodtól a kritikát? Mi a kritika és a vádaskodás között a különbség? Mit értesz ellenség alatt?
A projekt a megújuló energia kérdését is igyekszik megvitatni olyan szinten, hogy felkeltse az érdeklődését az óvodás gyerekeknek.
A vetélkedő szervezői figyelemben veszik, hogy minden résztvevőnek és csoportnak az esemény pozitív élményt nyújtson, a másokat megalázó, lenéző, kigúnyoló esetek ne fordulhassanak elő.

Beszámoló:

Három az Isten igaza – mondja a közmomdás. Az időjárás miatt csak harmadik nekifutásra sikerült a Kék-zöld olimpia című projektet véghez vinni október 15. – 16.-án a Kalibáskő Erdei Iskolában.
Kék-zöld olimpia, avagy "Tanuljunk meg együtt élni a Földön", első napja volt az ismeretszerzés napja. A “zöld tanteremben” ismerkedtek a kicsinyekkel az elemekkel: a vizzel, talajjal és levegővel és ezek élővilágával. Ebben a korban minden tapasztalásra épül, ezért fontosnak tartjuk, hogy tappintassal és szaglással is gyarapíthatják ismereteiket kint a természetben. A projekt amellett, hogy az ember és természetes környezete közti egyensúlyra fektet hangsúlyt, belekóstoltat az ember-ember közti kapcsolatok kérdéseibe is, illetve felhívja a figyelmet az óvodástársak közti különbségekre és útmutatást nyújt a másságok elfogadására.
Második nap volt a válaszkeresés, a vetélkedő napja. Mit tartunk a Föld értékeinek? Ezek miért értékek? a Földön mi az ami nincs megfelelően értékelve? - egyrészt, másrészt az emberi kapcsolatok : ki mit tart emberi értéknek? Miért vannak háborúk? Hogyan választasz barátot? Mikor fogadod el a barátodtól a kritikát? Mi a kritika és a vádaskodás között a különbség? Mit értesz ellenség alatt?
A projekt a megújuló energia kérdését is igyekszik megvitatni olyan szinten, hogy felkeltse az érdeklődését az óvodás gyerekeknek.
A vetélkedő szervezői figyelembe vették, hogy minden résztvevőnek és csoportnak az esemény pozitív élményt nyújtson, a másokat megalázó, lenéző, kigúnyoló esetek ne fordulhassanak elő. Minden csoport “jelesre vizsázott”, figyelemre méltó a kisgyerekek egyszerű látásmódja. Nekünk is, akik minden nap velük dolgozunk , kellemes meglepetéseket szereztek kijelentéseikkel és kérdéseikkel. A táborozás nagyszerű alkalmat nyújtott önmaguk kiptóbálására új környezetben, szokatlan helyzetekben és olyan megfigyelések elvégzésére, ami gyarapodásukat szolgálja.

Támogatóink