Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Huszár ruha

Hargita Megye támogatásával a Kalibáskő Erdei Iskola új ruhával gazdagodott, egy 11. huszárezredbeli legénységi ruhával.

 Az erdei iskolában alkalmazott élménypedagógiai módszer, ami nagyszerűen bevált az iskolai tananyag kiegészítéseként, látványosságával és kézzelfoghatóságával olyan élményt nyújt a tanulásban és rögzítésben, ami egyrészt felejthetetlen, másrészt meghatározó az irodalom és történelem megszerettetésében, jobban felkelti a fiatalok figyelmét és érdeklődését, további tanulásra, kutatásra serkenti őket és mélyíti a hovatartozás gyökereit.

Az 1848-49-es szabadságharc körülményeit és eseményeit ismertető „játék” a huszár ruhával élethűbbé és felejthetetlenebbé válik, olyan történelmi-kulturális időutazásban részesíti a gyerekeket, aminek eredményeként a közösség összeszedettebb, együttműködőbb, gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

(2018-08-20)
..:: Pályázatok

Gurul a Kalibáskő Gyerekvilág 2011

Támogató: Tiszta Formák Alapítvány Szombathely
Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: 200.000 Ft
A projektről:
• célja az Erdei Iskola programjain való részvétel gördülékenyebbé tétele, a hozzáférhetés megkönnyítése és a részvételi díj csökkentése (legalább helyben tartása).
• A programok bővítése, kiszállások, látogatások, kapcsolatok elérhetősége.
• Karitatív tevékenységek hatékony lebonyolítása.
• Kerékpáros hagyományörző vándortáborok számának növelése, lebonyolításának biztonságosabbá tétele.

Beszámoló:
A kisbuszt 2012 legvégén sikerült megvásárolni, azóta

• majdnem minden nap járja az utat Kalibáskő – Csíkszereda között. Az Erdei Iskola programjain való részvétel gördülékenyebb lett, sikerült levenni a pedagógusok válláról az utaztatás megszervezésének terhét, a szülők költsége (szállítási díj) pedig negyedére csökkent.

• a programok színesebbek, látványosabbak és tanulságosabbak lettek azáltal, hogy akadály nélkül meg tudjuk látogatni a témához kapcsolódó helyeket: a pálfalvi Sáskertet, asztalos műhelyt, gyapjúfeldolgozó műhelyt, kovács műhelyt, a Csíki Székely Múzeumot.

• világnapok és jeles ünnepek alkalmából szervezett programjaink minőségének és számának javulása mutatkozik, például március 15.-én koszorút vihettünk a Nyerges-tetőn állított emlékműhöz, Víz Napján meglátogathattuk a városi vízházat és tározót.

• minimális költséggel (mindössze üzemanyagköltséggel) és önkéntesekkel meg tudtuk oldani a karácsonyi és húsvéti segélycsomagok begyűjtését és eljuttatását nehéz anyagi körülmények között élő családokhoz.

• kerékpáros vándortáboraink, sítáboraink és úszótáboraink lefolyását biztonságosabb és elérhetőbb.

Támogatóink