Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Pályázatok

Gurul a Kalibáskő Gyerekvilág 2011

Támogató: Tiszta Formák Alapítvány Szombathely
Pályázó: Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: 200.000 Ft
A projektről:
• célja az Erdei Iskola programjain való részvétel gördülékenyebbé tétele, a hozzáférhetés megkönnyítése és a részvételi díj csökkentése (legalább helyben tartása).
• A programok bővítése, kiszállások, látogatások, kapcsolatok elérhetősége.
• Karitatív tevékenységek hatékony lebonyolítása.
• Kerékpáros hagyományörző vándortáborok számának növelése, lebonyolításának biztonságosabbá tétele.

Beszámoló:
A kisbuszt 2012 legvégén sikerült megvásárolni, azóta

• majdnem minden nap járja az utat Kalibáskő – Csíkszereda között. Az Erdei Iskola programjain való részvétel gördülékenyebb lett, sikerült levenni a pedagógusok válláról az utaztatás megszervezésének terhét, a szülők költsége (szállítási díj) pedig negyedére csökkent.

• a programok színesebbek, látványosabbak és tanulságosabbak lettek azáltal, hogy akadály nélkül meg tudjuk látogatni a témához kapcsolódó helyeket: a pálfalvi Sáskertet, asztalos műhelyt, gyapjúfeldolgozó műhelyt, kovács műhelyt, a Csíki Székely Múzeumot.

• világnapok és jeles ünnepek alkalmából szervezett programjaink minőségének és számának javulása mutatkozik, például március 15.-én koszorút vihettünk a Nyerges-tetőn állított emlékműhöz, Víz Napján meglátogathattuk a városi vízházat és tározót.

• minimális költséggel (mindössze üzemanyagköltséggel) és önkéntesekkel meg tudtuk oldani a karácsonyi és húsvéti segélycsomagok begyűjtését és eljuttatását nehéz anyagi körülmények között élő családokhoz.

• kerékpáros vándortáboraink, sítáboraink és úszótáboraink lefolyását biztonságosabb és elérhetőbb.

Támogatóink