Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Pályázatok

Márton napi totyogás 2011


Pályáztató: Csíkszereda Város Önkormányzata
Pályázó: Árvák Egyesülete – állami gondozásban élő gyerekek
Megítélt összeg: 800,0 RON
Futamidő: 2011 november 11. – 13.
A projektről: célja a Márton napjához fűződő népszokások és hagyományok megismertetése a fiatal generációval, betekintés a pásztorok egyszerű, természetközeli életébe, megismertetni hagyományos, természetes táplálkozási szokásaikat és a tejtermékeket. Bemutatni a tejtermékek elkészítésének módját és a hagyományos edényeket, valamint a gyapjú felhasználási módjait.
Célja a Márton napi népi játékok megismertetése és a vidám hangulatban töltött együttlét.

Ugyan Márton plüssliba képében jelentkezett, mulatságosan számolt be a Márton napi hagyományok eredetéről, sok-sok népi szokást említve, amit élete során gyűjtött (Márton szenvedélye – ezzel kezdte – a népszokások, hagyományok és babonák felkutatása), tapasztalt ezen a vidéken és tőlünk távol eső helyeken.
Magával hozta kedves barátnőjét, Bárány Borit is, aki a pásztori életről és az esztenáról mesélt. A gyerekeket leginkább a pásztorok jelrendszere érdekelte, ezért a két találékony “programvezető” mókás ügyességi- és tudásversenyt rögtönzött, amibe ügyesen beleépítették a népmesékre jellemző varázsszámokat, szófordulatokat, motívumokat.
A sok játék mellett sok munkában is volt részük a Márton napi totyogóknak. Térkép segítségével meg kellett keresniük az esztenát, választ kellett találni a kérdésekre, amiket Márton rájuk bízott, saját pásztorbottal kellett visszatérni, lehetőleg faragottal.
Bárány bori megmutatta, hogy hogyan készül a sajt, az orda és a túró. Mindenki megkóstolhatta a zsendicét és a kukercát is. Bemutatta a juhászok edényeit, eszközeit, ugyanúgy mint a fésült és sodort gyapjút, a gyapjúterítőt, nemez tárgyakat és a báránybőrt. Ezután következett a tappintásos játék, amikor lekötött szemmel kellett kiválasztani a különböző fonalak, textiliák, mű és természetes prémek közül a természetes anyagokat. Ugyancsak lekötött szemmel kellett kóstolgatni és megnevezni a tejtermékeket.
Munka után mulatozás! Márton népi játékokat tanított, önfeledten, vidáman zárult a nap.

Támogatóink