Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Tangazdaság családi vállalkozás a Kalibáskő Erdei Iskola keretében

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt

Pályázó: MELFA IMPEX Kft családi vállalkozás, Csíkszereda

Megítélt összeg: 4402480 HUF

A támogatással vásárolt eszközök:

  1. Mezőgazdasági eszközök: Traktor Kubota L4508D, 45LE, körkasza és kiskocka bálázó
  2. Infokommunikációs eszköz: hordozható számítógép-Dell Inspiron-5567

A fejlesztés célja:

  1. A tangazdaság vállalkozás fejlesztése, megszilárdítása, vonzóvá tétele (a munkatársak, régi és új ügyfelek, lehetséges ügyfelek számára), új termékek és munkahelyek létrehozása;
  2.  A célcsoport számára a szolgáltatásokkal megfelelő lehetőséget biztosítani az önfenntartás gyakorlására, megszeretésére.
  3. A megfelelő körülmények, helyszínek, eszközök, mesterek és szakemberek biztosítása a képzések lebonyolítására,
  4.  A fiatalok olyan készségeket, kompetenciákat sajátítsanak el, amelyek segítik felnőtté válásukat, szülőföldjükön a saját céljuknak és nemzetcsaládjuknak megfelelő életpályán való elindulását.

Futamidő: 2017

(2018-02-05)
..:: Pályázatok

Márton napi totyogás 2011


Pályáztató: Csíkszereda Város Önkormányzata
Pályázó: Árvák Egyesülete – állami gondozásban élő gyerekek
Megítélt összeg: 800,0 RON
Futamidő: 2011 november 11. – 13.
A projektről: célja a Márton napjához fűződő népszokások és hagyományok megismertetése a fiatal generációval, betekintés a pásztorok egyszerű, természetközeli életébe, megismertetni hagyományos, természetes táplálkozási szokásaikat és a tejtermékeket. Bemutatni a tejtermékek elkészítésének módját és a hagyományos edényeket, valamint a gyapjú felhasználási módjait.
Célja a Márton napi népi játékok megismertetése és a vidám hangulatban töltött együttlét.

Ugyan Márton plüssliba képében jelentkezett, mulatságosan számolt be a Márton napi hagyományok eredetéről, sok-sok népi szokást említve, amit élete során gyűjtött (Márton szenvedélye – ezzel kezdte – a népszokások, hagyományok és babonák felkutatása), tapasztalt ezen a vidéken és tőlünk távol eső helyeken.
Magával hozta kedves barátnőjét, Bárány Borit is, aki a pásztori életről és az esztenáról mesélt. A gyerekeket leginkább a pásztorok jelrendszere érdekelte, ezért a két találékony “programvezető” mókás ügyességi- és tudásversenyt rögtönzött, amibe ügyesen beleépítették a népmesékre jellemző varázsszámokat, szófordulatokat, motívumokat.
A sok játék mellett sok munkában is volt részük a Márton napi totyogóknak. Térkép segítségével meg kellett keresniük az esztenát, választ kellett találni a kérdésekre, amiket Márton rájuk bízott, saját pásztorbottal kellett visszatérni, lehetőleg faragottal.
Bárány bori megmutatta, hogy hogyan készül a sajt, az orda és a túró. Mindenki megkóstolhatta a zsendicét és a kukercát is. Bemutatta a juhászok edényeit, eszközeit, ugyanúgy mint a fésült és sodort gyapjút, a gyapjúterítőt, nemez tárgyakat és a báránybőrt. Ezután következett a tappintásos játék, amikor lekötött szemmel kellett kiválasztani a különböző fonalak, textiliák, mű és természetes prémek közül a természetes anyagokat. Ugyancsak lekötött szemmel kellett kóstolgatni és megnevezni a tejtermékeket.
Munka után mulatozás! Márton népi játékokat tanított, önfeledten, vidáman zárult a nap.

Támogatóink