Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Pályázatok

Márton napi totyogás 2011


Pályáztató: Csíkszereda Város Önkormányzata
Pályázó: Árvák Egyesülete – állami gondozásban élő gyerekek
Megítélt összeg: 800,0 RON
Futamidő: 2011 november 11. – 13.
A projektről: célja a Márton napjához fűződő népszokások és hagyományok megismertetése a fiatal generációval, betekintés a pásztorok egyszerű, természetközeli életébe, megismertetni hagyományos, természetes táplálkozási szokásaikat és a tejtermékeket. Bemutatni a tejtermékek elkészítésének módját és a hagyományos edényeket, valamint a gyapjú felhasználási módjait.
Célja a Márton napi népi játékok megismertetése és a vidám hangulatban töltött együttlét.

Ugyan Márton plüssliba képében jelentkezett, mulatságosan számolt be a Márton napi hagyományok eredetéről, sok-sok népi szokást említve, amit élete során gyűjtött (Márton szenvedélye – ezzel kezdte – a népszokások, hagyományok és babonák felkutatása), tapasztalt ezen a vidéken és tőlünk távol eső helyeken.
Magával hozta kedves barátnőjét, Bárány Borit is, aki a pásztori életről és az esztenáról mesélt. A gyerekeket leginkább a pásztorok jelrendszere érdekelte, ezért a két találékony “programvezető” mókás ügyességi- és tudásversenyt rögtönzött, amibe ügyesen beleépítették a népmesékre jellemző varázsszámokat, szófordulatokat, motívumokat.
A sok játék mellett sok munkában is volt részük a Márton napi totyogóknak. Térkép segítségével meg kellett keresniük az esztenát, választ kellett találni a kérdésekre, amiket Márton rájuk bízott, saját pásztorbottal kellett visszatérni, lehetőleg faragottal.
Bárány bori megmutatta, hogy hogyan készül a sajt, az orda és a túró. Mindenki megkóstolhatta a zsendicét és a kukercát is. Bemutatta a juhászok edényeit, eszközeit, ugyanúgy mint a fésült és sodort gyapjút, a gyapjúterítőt, nemez tárgyakat és a báránybőrt. Ezután következett a tappintásos játék, amikor lekötött szemmel kellett kiválasztani a különböző fonalak, textiliák, mű és természetes prémek közül a természetes anyagokat. Ugyancsak lekötött szemmel kellett kóstolgatni és megnevezni a tejtermékeket.
Munka után mulatozás! Márton népi játékokat tanított, önfeledten, vidáman zárult a nap.

Támogatóink