Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
A Kalibáskő Erdei Iskola, gyakorló kertjének fejlesztése 2017

A csíkpálfalvi  gyakorló kertet egy 50 nm korszerű vizesblokk építésével fejlesztjük, ami öltözőt, fiú-, lány mosdót, zuhanyzókat és eszköztárat tartalmaz.

A fejlesztést a BGA Alapkezelő ZRT támogatja 600000 HUF-al, amit építkezési anyagokra költöttünk.

Az építkezési munkálatokat önerőből valósítottuk meg.

Az munkálatokat saját és bérelt eszközökkel, célszerszámokkal végeztük.

(2017-11-21)
..:: Pályázatok

Márton napi totyogás 2011


Pályáztató: Csíkszereda Város Önkormányzata
Pályázó: Árvák Egyesülete – állami gondozásban élő gyerekek
Megítélt összeg: 800,0 RON
Futamidő: 2011 november 11. – 13.
A projektről: célja a Márton napjához fűződő népszokások és hagyományok megismertetése a fiatal generációval, betekintés a pásztorok egyszerű, természetközeli életébe, megismertetni hagyományos, természetes táplálkozási szokásaikat és a tejtermékeket. Bemutatni a tejtermékek elkészítésének módját és a hagyományos edényeket, valamint a gyapjú felhasználási módjait.
Célja a Márton napi népi játékok megismertetése és a vidám hangulatban töltött együttlét.

Ugyan Márton plüssliba képében jelentkezett, mulatságosan számolt be a Márton napi hagyományok eredetéről, sok-sok népi szokást említve, amit élete során gyűjtött (Márton szenvedélye – ezzel kezdte – a népszokások, hagyományok és babonák felkutatása), tapasztalt ezen a vidéken és tőlünk távol eső helyeken.
Magával hozta kedves barátnőjét, Bárány Borit is, aki a pásztori életről és az esztenáról mesélt. A gyerekeket leginkább a pásztorok jelrendszere érdekelte, ezért a két találékony “programvezető” mókás ügyességi- és tudásversenyt rögtönzött, amibe ügyesen beleépítették a népmesékre jellemző varázsszámokat, szófordulatokat, motívumokat.
A sok játék mellett sok munkában is volt részük a Márton napi totyogóknak. Térkép segítségével meg kellett keresniük az esztenát, választ kellett találni a kérdésekre, amiket Márton rájuk bízott, saját pásztorbottal kellett visszatérni, lehetőleg faragottal.
Bárány bori megmutatta, hogy hogyan készül a sajt, az orda és a túró. Mindenki megkóstolhatta a zsendicét és a kukercát is. Bemutatta a juhászok edényeit, eszközeit, ugyanúgy mint a fésült és sodort gyapjút, a gyapjúterítőt, nemez tárgyakat és a báránybőrt. Ezután következett a tappintásos játék, amikor lekötött szemmel kellett kiválasztani a különböző fonalak, textiliák, mű és természetes prémek közül a természetes anyagokat. Ugyancsak lekötött szemmel kellett kóstolgatni és megnevezni a tejtermékeket.
Munka után mulatozás! Márton népi játékokat tanított, önfeledten, vidáman zárult a nap.

Támogatóink