Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2019

2019 évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország által támogatott project, magyar történelem oktatása: TURUL ÉS HOLLÓ-2019. A támogatás összege: 500000 HUF, vagyis 7050,00RON.

A támogatás azonosítója: MKO-KP-1-2019/1-000326

A támogatás felhasználása a következő költségekre történt:

1 osztálynyi diák utaztatása autóbusszal Csíkszereda-Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark- Vajdahunyad és Csíkszereda útvonalon. A diákok étkeztetése Ópusztaszeren a Szeri Csárdában. A projektben bemutató eszközként használt jurtához vízpergetős ponyva huzat elkészítése.

A projekt két történelmi foglalkozást és jutalomkirándulást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban foglalt magában. A Vándor magyar jurta: hiteles kutatások és írott források nyomán rekonstruált honfoglalás kori kultúra és erkölcsi szabályok ismerteése, amelyek bíztosították egy közösség anyagi, szellemi gyarapodását, felemelkedését. A budai napkirály-Mátyás kora: a belső értékek, lovagi erények és pozitív példakép ismertetése, megélésre való buzdítás.  

Tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése; a diákok tudásszomját felkelteni történelmük, az őseik által megélt szellemi, erkölcsi- és természet közeli élete iránt; olyan történelmi ismeretek átadása, amelyek a román közoktatásból hiányoznak, vagy torzítottak; erények gyakorlása. Elvárt szellemi hasznosulás: a diákokban elindul az életre kiható hiteles történelemkutatás, ami hosszú távon szellemi gazdagodást, szemléletváltást idéz elő, erősítve nemzeti identitástudatukat és szülőföldjük iránti ragaszkodást. Indokoltnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék igényelje hiteles történelme ismeretét.

A 2019-ben lezajlott történelmi tevékenységeken résztvevők létszáma több mint 5000 magyar ajkú diák volt.  A szülök, pedagógusok és diákok nevében is köszönjük a támogatást!

(2019-11-22)
..:: Pályázatok

Alma András gyümölcsöse 2011


Pályáztató: Csíkszereda Város Önkormányzata
Pályázó: Csipike Egyesület, Szív Egyesület, Napocska Egyesület és Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület
Megítélt összeg: egyenként 900,0 RON
Futamidő: 2011 április 4. - október 10.
A projektről: célja az Erdélyben őshonos almafajták megismertetése, előnyben részesítése a modern üzlethálózatokban vásárolt fajtákkal szemben. A projekt kisgyerekeknek szól, bemutatja a talajfajtákat, végigkíséri a virágzást, porzást, termést. Megtanítja az oltást, szüretelést és kitér az alma jótékony hatásaira.

A projekt áprilisban kezdődött, amikor Alma András, az almabáb saját furfangjának és segítőtársainak köszönhetően megmenekült az elátkozott kertből és eljött az óvodákba, hogy segítséget kérjen a gyerekektől az átok megtörésére. Abban reménykedett, hogy közös erővel sikerül megtörni a gonosz varázslatot, elűzni a sötétséget és a kertben élő fák újra virágozni, gyümölcsözni, pompázni fognak. A Napsugár napköziben, a Csipikében, az Aranyalmában és a Napraforgóban lelkes segítőtársakra talált, ezért késedelem nélkül munkához látott. Bemutatta a gyerekeknek az Erdélyben őshonos almafajtákat és elmagyarázta, hogy miért érdemes ezeket előnyben részesíteni a modern üzlethálózatokban vásárolt fajtákkal szemben. Megismertette a talajfajtákat, a talajelőkészítés módját, valamint az oltást elméletben és gyakorlatban.
Májusban folytatódott a történet: Alma Anna is kiszabadult a gonosz boszorka átka alól és ő is ott volt a pálfalvi gyümölcsösben, amikor Andrással közösen végigvezették a sok kis óvodást a virágzó almafák közt, megfigyelték a virágzást és porzást és sokáig bámulták a “juhaikat terelgető” hangyákat, akik télire behordják a levéltetűt a hangyabolyba, nyárára pedig visszahorják a fákra és naponta “fejik a nyájat”. Ennél is nagyobb élmény volt, amikor a szomszédban lakó méhész bácsi kibontotta a kaptárt és megutatta a méhkirálynőt. Mindenki mézet és virágport kóstolhatott.
Júniusban is meglátogatta minden kis óvodás a gyümölcsöst. Akkor már alakulóban voltak az almacskák és szépen növekedtek, nem bántották a fákat a levéltetűk, hiszen ez a sok kis gondos kéz májusban minden fatörzset lemeszelt.
Elérkezett a szüret ideje, október. Sorra-szerre mind a négy csoport ellátogat Pálfalvára, számba veszik a gyümölcsfákat és a lucfenyő ültetvényt, megcsodálja a hatalmas sütőtököket, végigkóstolják az almafajtákat. A cigány alma ebben az évben pihent, de a batul alma jó ízű gyümölcsöt érlelt. A kuriózum az öreg pónyik almafa, melyet az a nyári nagy vihar kettétört. Még így lehasadva is tovább érleli finom gyümölcsét.
Minden csoport óvatosan, kézzel begyűjtötte egy almafa termését, azután a Kalibáskő Erdei Óvodában Alma Anna elmesélte a gyerekeknek, hogy Alma András nagyon beteg volt múlt héten, de a reszelt alma meggyógyította. A foglalkozás során kiderült, hogy mi mindenre jó az alma, különösen, ha héjastól fogyasztjuk. Ezalkalommal Alma András megmutatta azokat a gyógynövényeket is, amelyek ősszel fellelhetőek a természetben, miközben Alma Anna mesebeli almamenüt készített: almalevest, finom sült húst almaszósszal, krumplipürével és almástésztát.

Támogatóink