Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Turul és Holló - 2018

A projekt két párhuzamosan zajló interaktív történelmi foglalkozás sorozat Erdély 11 településén 36 magyarul is oktató iskoláiban és az erdei iskola kalibáskői telephelyén zajlott. A két történelmi program a Vándor magyar jurta és A budai napkirály. A tevékenységek célja: a népi-nemzeti érzés erősítése, hamis történelmi adatok és ismeretek kiigazítása, a lovagi erények megismerése és használata. A projektben résztvevők száma több  mint 4600 magyar ajkú diák volt. Elvárt eredmények :a résztvevőkben felébredjen a saját történelmünk ismerete iránti igénya, hamis történelmi ismeretek kiigazításra kerüljenek, létrejöjjön az a szemléletváltás szellemi és kulturális örökségeink iránt, amely hatására kialakul a magyar lélekhez méltó életvitel. A projekt fő Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Hargita Megyei Tanács. A támogatások eszközbeszerzés, terembér, a résztvevők utaztatása, a programvezetők szállása, népszerűsítés és nyomdaköltségek, más anyagbeszerzésekre hasznosult. A támogatásokat a gyerekek nevében is köszönjük!

(2018-11-15)
..:: Pályázatok

Népi mesterségek tábor- 2009

Népi mesterségek tábor- 2009


Kalibáskőn szervezett „Népi mesterségek – 2009 tábor”-t, egy program sorozat siker nyitányaként éljük meg, melyekben szándékunk a kisgyerekeket megismertetni Szüleink és Nagyszüleink mesterségeik egyszerű világával.

A programvezetök a környéken élő szakmájuk mesterei voltak, akik megörizték örökségünk tiszta és cicoma mentes jellemzöit és olyan természetességel adják azokat tovább ahogyan Ők is örökölték elödeiktől.

A mester képes egyénit alkotni megörizvén öröksége motivumait, bele tudja „lopni” saját egyéniségét művébe olyan modón, hogy annak sem funkciónalitása sem egyszerű eredetisége nem szenved tórzítást mégis viselni fogja egyénisége jeleit.

Elödeink mesterségei, szerszámaik és az anyagok melyekkel dolgoztak egyszerüek voltak mint életük rendje.
Legtöbb mester sajátkezűleg készítette el szerszámait, saját maga válalta szavatosságát, ezért voltak jól elkészítve a lehető legjobb anyagokból.
A mai „modern” ember az ilyen tevékenységekre és anyagokra a „környezetbarát”szófórdulatot találta ki.
A régi ember nem kitalálta, de megélte ezt az életformát.
A használt szükséges nyersanyag megtalálható volt elérhető formában, a természet adta nekük vagy egyszerű feldolgozással tették használhatóvá.
Használatuk után sem vált ezekböl „veszélyes hulladék” hisz természetes anyagok voltak, vagy a család tüzhelyén vagy padláson végezték.

A 2oo9-es tábor lehetöség volt a gyerekeknek, hogy megismerkedjenek környékünk több jellemző népi mester termékeinek elkészítési módjával.

Naponta nehéz volt a döntés, hogy melyik a lenyűgözöbb program: a Föld sarát az agyagat vagy a fa anyagát alakítani, netán festékeket készíteni, kavarní és bútort festení.

Az „inasok” napi beosztását mestereik mellé, olykor csak a „sorshúzás” volt képes eldönteni, hisz mindenki egyszerre akart lenni minden mesternél.

Érdekes volt mert nem kellet alkalmazkodni csapathoz, egyéniségek lehettek a gyerekek, szárnyalt a fantázia, születtek az ötletek és mosolyogtak a mesterek „egyszer mi is ilyenek voltunk” és kezdödhetett az alkotás.

Hogy folytatása lesz ezeknek a programoknak és a jővöre is szervezünk- e hasonlókat  „hát persze” mondják a gyerekek, ehhez kétség sem férhet, a mester erre azt feleli „fiam, ha élünk”.

Mi hisszük, hogy ha hasonló értékmentő programok szervezésére vidékünkön széltében- hosszában sor kerülhet akkor a népi mesterek  és mesterségeik életben maradnak, utodaik tanulságára.Pályáztató:
  Csíkszereda Megye Jogú VárosTámogató:
  Infopress Group Rt, Székelyudvarhely
  Szívesség Közösség

Támogatóink